Седем държави почетоха край с. Цапари загиналите българи през Първата световна война

03.11.2018 г. Седем държави почетоха край с. Цапари загиналите българи през Първата световна война

 Спирдон Спирдонов

Традицията не бе нарушена. Днес на българското  военно гробище край с. Цапари, Република Македония, за поредна година се проведе възпоменателно тържество по повод Архангелова (мъжка) задушница. От представители на седем държави бяха положени венци и цветя  на гробовете на 196 български воини от 15-ти пехотен Ломски полк и 3-ти пехотен Бдински полк, загинали преди сто години за Майка България. Поклонението бе част от заключителния етап на изпълнението на Националната програма за отблязване на 100 години от края на Първата световна война.

На това свято място дойдоха военните дипломати, акредитирани в Скопие, на Великобритания,  Сърбия, Италия, САЩ и Унгария. В техния строй бе и заместник-началникът на Офиса за връзка с НАТО в Скопие полковник Емил Шипочки. Македония бе представена от заместник-кметът на Битоля Емилия Костурски . Нашата делегация се водеше от директора на дирекция „Социална политика“ на МО Иво Антонов. В нея участваха още началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекцията полковник от резерва Манол Тенчев, Илияна Дамянова от дирекцията, военното ни аташе в Скопие подполковник Пламен Николов и майор Росен Янев,  както и представители на военно-патриотичните организации, сред които бяха  председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Петър Пандурски,  председателят на Сдружението на бившите сини каски Николай Колев и други.  Домакини на проявата бяха генералният ни консул в Битоля Димитър Иванов и неговата съпруга Теменужка Иванова, бившият консул Чавдар Младенов, както и българи, които живеят в този край. За първи път се включиха председателят на фондация „Докосни дъгата“ д-р Десислава Ангелова и председателят на Сдружение „Македонско-българско приятелство“ Маринела Петринска.

Войната е най-голямото зло, към което не бива да се прибягва, конфликтите трябва да се решават с мирни средства по пътя на дипломацията, подчерта в приветственото си слово полковник от запаса Илия Милушев, съветник на президента по сигурност и отбрана.  От името на Министерството на отбраната Иво Антонов благодари на всички, които дойдоха, за да почетат пометта на нашите герои. Тези церемонии, посочи той, се правят в памет на загиналите, които ги заслужават, защото дадоха живота си за България. Тук сме, за да кажем вечна памет на героите и да подчертаем, че някогашните врагове днес са приятели, заяви в словото си капитан далечно плаване Атанас Илев, ветеран от Втората свеетовна война, носител на орден „За храброст“.

Поднесени бяха венци и цветя от името на президенството,  министъра на отбраната, началника на отбраната,  Община Битоля, генералното консулство в Битоля, военните аташета, неправителствените организации и българите в Македония.

В църквата „Св. Георги“, в чийто двор са единствените запазени седем паметника на загинали български офицери, бе отслужена панихида. От името на българската делегация д-р Десислава Ангелова подари на църквата икона „Св. Георги“, която бе приета с голямо удовлетворение. През Първата световна война Цапари е на фронтовата линия. През 2004 г. гробището в селото стана първото официално признато българско военно гробище на територията на Република Македония. 

На възпоменатален обяд бяха връчени юбилейни медали „100 години от Първата световна война“ и почетни знаци на МО на военните аташета и на  активни участници във военно-патротичната дейност на министерството. Полк. Пандурски удостои със символното шалче на Съюза на ветераните от войните на България генералният консул Димитър Иванов и д-р Десислава Ангелова, която е инициатор на създадените вече пет гвардейски ученически отряди. Вчера в Батак бе церемонията по освещаване знамето на петия.