Медали „100 години от Първата световна война“ за чуждестранни военни дипломати

03.11.2018 г. Медали „100 години от Първата световна война“ за чуждестранни военни дипломати

 Спирдон Спирдонов

С юбилейни медали „100 години от Първата световна война“ и почетни знаци на МО бяха удостоени чуждестранни военни аташета, акредитирани в Скопие, както и активни участници във военно-патротичната дейност на Министерството на отбраната. Връчването стана днес на Архангелова  (мъжка) задушница в Битоля непосредствено след възпоменателната церемония и панихида в памет на загиналите български воини, чийто кости лежат край с. Цапари, Република Македония.

С юбилен медал и книга за войната бяха удостоени подполковник Ерик Райс – военновъздушен и военноморски аташе на САЩ, полковник Саболч Хари – военен аташе на Унгария, подполковник Александър Крачковски – военен аташе на Република Сърбия и офицерски кандидат Лорис Сантелани – помощник-военен аташе на Италия.

Половник Емил Шипочки – заместник-началник на Офиса за връзки на НАТО в Скопие получи книгата „За честта и славата на Българската армия“, а Димитър Иванов – генерален консул на България в Битоля – книгата „Кан Тервел“ . Почетен знак на МО и книга „Кан Тервел“ получи и подполковник Андрю Дейън – воене аташе на Великобритания. Удостоените бяха поздравени от съветника на президента на Република България по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев.

Иво Антонов, директор на дирекция „Социална полиитика“ на МО запозна гостите с победата на българския кан Тервел преди 1300 години, с която спасява Европа от нашествие на арабите. Той връчи почетния знак на МО на д-р Десислава Ангелова - председател на фондация „Докосни дъгата“ и инициатор на създаването на гвардейските ученически отряди в България. Д-р Ангелова и генералният ни консул Димитър Иванов бяха удостоени със символното шалче на Съюза на ветераните от войните на България от неговия заместник-председател полковник от запаса Петър Пандурски.

Снимка: Димитър Бебенов