Филипините купуват Gripen

05.11.2018 г. Филипините купуват Gripen

 Otbrana.com

Министерството на отбраната на Филипините планира да закупи шведски изтребители Gripen за филипинските ВВС, съобши сайтът Airforce-technology.com.

В интервю за филипинската информационна агенция (PNA, министърът на отбраната на Филипините Делфин Лоренцана (Delfin Lorenzana) каза: „Придобиването на многоцелеви изтребители е изключително важно за защитата на въздушното пространство на страната.“ Според министър Лоренцана Gripen е подходящ, защото е икономичен и с ниски разходи за поддръжка.

Задвижван от двуконтурен реактивен двигател Volvo RM12, свръхзвуковият изтребител Gripen притежава делта крило и аеродинамична конфигурация с предно хоризонтално оперение, както и сбособност да лети с максимална скорост от 1236 км/ч.

“Изтребителите Gripen ще заместят американските прехващачи F5 A/B, които са приземени от 2005 година заради остаряване и липса на резервни части“, припомня PNA.

В момента филипинските ВВС имат изтребители F-50, закупени от Южна Корея.

ВВС на Филипините се бяха насочили към купуването на изтребители F-16 от правителството на САЩ, но Лоренцана заяви, че те са по-скъпи от Gripen.

Шведските изтребители Gripen са на въоръжение в различни държави в Европа и Близкия Изток.

В началото на октомври шведската Агенция за отбранително имущество подаде оферта за доставката на 8 изтребителя Gripen на българските ВВС.