Договор за бойните машини – през май следващата година

07.11.2018 г. Договор за бойните машини – през май следващата година

 С военно-приложен многобой за купата на командира на Сухопътните войски и турнир по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, ветерани и общонароден съюз „Бойна дружба“ стартираха днес мероприятията по повод 133 години от създаването на Сухопътни войски

Otbrana.com

„По проекта за нова бойна машина в момента се доизчистват детайли по исканията за изпращане на оферти и смятам, че до края на месеца тези искания ще бъдат изпратени. Искането за оферти е готово и включва всички образци документи, всички условия, готова е и методиката за оценка. Реалистично  очакване е и се надявам май месец следващата година да имаме подписан договор.

Освен главният проект на СВ, който привлича най-много внимание, разработваме още 12 проекта тази година. Те касаят всички родове войски - инженерните формирования, логистичното осигуряване, безпилотни летателни апарати... Имаме намерение следващата година те да са готови за финансиране и да се реализират от 5 до 7 години в бъдеще. Тези проекти са още един от начините да мотивират нашите военнослужещи да се развиват. Имаме предварителни разчети за тях. Очаквам финансирането им да бъде свързано с плановете за увеличаване на бюджета за отбрана до 2 процента до 2024 година.

Средствата никога не са достатъчно. Когато се приеме бюджетът на второ четене, ще знаем с какво разполагаме. Сериозните проблеми са некомплектът и поддръжката на наличната техника. Надявам се че до края на тази и през следващата година ще приемем не по-малко войници, отколкото сега и ще започнем да изправяме на крака неизправната техника.

Проблеми с подготовката на формированията от СВ нямаме. Същата се води планомерно. Разполагаме с  20 модула, които са в готовност за оказване помощ на населението при зимни условия. Доказали сме, че сме там, винаги, когато и където има нужда от нас“ каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в отговор на журналистически въпроси по време на стрелбите, които се състояха днес, 07.11.2018 г., на учебен център „Сливница”.

Той коментира още, че проблемът с некомплекта си остава и от миналата година до днес се е увеличил с около сто души, но изрази своята увереност, че мерките, които се предприемат от СВ, от МО, от министър Каракачанов, заедно с увеличаването на заплатите на военнослужещите,  ще доведат до по-успешни конкурси и ще спре тенденцията за увеличаване на некомплекта.С военно-приложен многобой за Купата на командира на СВ в продължение на два дни и турнира по стрелба със стрелково оръжие стартираха мероприятията по повод празника на най-големия вид Въоръжени сили – Сухопътните войски – 19 ноември. През тази година той съвпада с отбелязването на 133-ата годишнина от Сръбско-българската война.

В спортната надпревара участваха 11 отбора от формированията на войските, журналисти от национални и регионални медии и представители на общонароден съюз „Бойна дружба” и аташето по отбрана на Република Сърбия.

В отборното класиране по военно-приложен многобой между формированията от Сухопътните войски първото място зае Центърът за подготовка на специалисти - Сливен, второто – 55-ти инжп - Белене, третото – 2 мбр – Ст. Загора , а четвъртото, петото и шестото място си поделиха отборите на 101 алпп – Смолян, 4-ти артилерийски полк – Асеновград и 1 рб – Свобода.

В турнира по стрелба за представителите на средствата за масова информация, след оспорвана борба първото място зае Христо Анастасов от Клуб „Оръжие“, второто – Димитър Илиев от в. „Българска армия“ а трето – Огнян Стефанов от Пресцентъра на Президентството.

От представителите на общонароден съюз „Бойна дружба” първо място убедително зае Кирил Цанов, второ – Боряна Генова и трето – Георги Георгиев.

Генерал-майор Михаил Попов награди журналистите, отразявали най-активно дейността на Сухопътните войски през годината – Николай Минков – репортер в Българската национална телевизия, Добромир Видев – репортер в Българското национално радио, Димитър Ставрев – отговорен редактор на сп. „Клуб Оръжие“. Г-н Александър Марков – репортер в Българската национална телевизия заслужено получи приза за цялостен принос в отразяване на събитията във войските.

"Вашето желание, хъс и екипна работа, които показахте днес в този турнир, за мен е най-важното. Резултатите ще дойдат…" се обърна командирът на Сухопътните войски към отборите на военнослужещите, съобщава КСВ.

Той благодари на представителите на военно-патриотичните съюзи за това, че „поддържате през годините взаимоотношенията си с нас и живеете с проблемите на Сухопътните войски“, а в приветствието си към журналистите изтъкна тяхната заслуга, че „благодарение на вас българското общество е винаги навременно информирано за нашите успехи и проблеми, за динамиката на нашето ежедневие“.