Военни моряци почетоха паметта и делото на капитан I ранг Георги Купов

08.11.2018 г. Военни моряци почетоха паметта и делото на капитан I ранг Георги Купов

 Спирдон Спирдонов

По установена вече традиция днес на Архангеловден военни моряци се поклониха на гроба на героя от Балканската война, командира на торпедоносеца „Дръзки“, торпилирал крайцера „Хамидие“,  капитан I ранг Георги Купов. В Централните софийски гробища дойдоха военни моряци начело със заместник-командира на флотилия „Бойни и спомагателни кораби“ капитан I ранг Ваньо Мусински. Заупокойна молитва отслужи отец Илиян Иванов от Софийска митрополия. Той призова да пазим паметта на героите от войните за освобождението и обединението на България.

Успешната атака срещу „Хамидие“ показа величието и мощта на българския дух, припомни думите на кап. Купов заместник-командирът на флотилията. Цяла Европа ни забеляза, продължи той, а у нас натрупахме капитал, който ползваме до днес. Тази победа е показала, че флотът ни не е само параден и че морето може да защитава брега.

За дълга ни да съхраняваме и предаваме на поколенията духа и идеите на герои като кап. Купов говори председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов.  Капитан I ранг от запаса Георги Методиев припомни, че възстановяването на гроба на кап. Купов е станало по инициатива на клуб „Военни моряци“, чийто председател е той. Подчерта и един факт, който говори много за безпределната любов на кап. Купов към армията и родината. Неговият син се казва Войн, а дъщеря му Победа.  Синът на кап. Купов ми беше взводен командир в Морското училище в Созопол, припомни председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, който бе единственият от присъстващите, имал щастието лично да се среща с командира на „Дръзки“ през 1942-1943 г.

В ритуала, който се проведе с участието на представители на Националната гвардейска част, участваха и военни моряци от запаса, които живеят в столицата.  Положен бе венец от името на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, както и цветя от всички присъстващш. На 25 януари следващата година предстои да се отбележат 60 години от кончината на кап. Купов.