Участниците в „Есен - 2018” демонстрираха способности

08.11.2018 г. Участниците в „Есен - 2018” демонстрираха способности

 Otbrana.com

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и Въоръжените сили наблюдаваха днес заключителния етап от националното тристепенно командно-щабно компютърно подпомагано учение „Есен - 2018”, съобщава Пресцентърът на МО. То се провежда в Националния военен учебен комплекс „Чаралица” и в пунктовете за постоянна дислокация на военните формирования в осем гарнизона в страната. 
Ученията от поредицата „Есен“ се провеждат веднъж на всеки три години и са част от подготовката на щабовете и формированията от състава на въоръжените сили на Република България на стратегическо, оперативно и тактическо ниво да планират и проведат операция по защита на териториалната цялост на страната. Сценарият на „Есен -2018“ е фиктивен и е съобразен с новите рискове и заплахи за националната сигурност.
Офицер, планиращ учението е началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, офицер, провеждащ учението е заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, директор на учението е бригаден генерал Маргарит Михайлов - директор на дирекция „Операции и подготовка”.
В деня за демонстриране на способности от участниците в учението бригаден генерал Маргарит Михайлов запозна гостите с целите, задачите и структурата на „Есен – 2018“. Брифинг за оперативната обстановката съгласно сценария на учението изнесе командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. По-късно гостите разгледаха основните работни места, където са разположени структурата за ръководство и контрол и функционални групи от участниците в учението. 
В „Есен -2018” участват повече от 650 военнослужещи от Министерството на обраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Съвместното командване на силите (СКС), Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили“, Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО, щабове и формирования от СКС и видовете въоръжени сили.