Ще купуваме F-16, но след директни преговори с правителството на САЩ

21.12.2018 г. Ще купуваме F-16, но след директни преговори с правителството на САЩ

 Министерският съвет ще предложи на Народното събрание да разреши проектът за международен договор да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", одобрен с решение на Народното събрание, при условия на последваща ратификация.

Otbrana.com

Правителството да предложи на Народното събрание да възложи на МС да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет - това предлагат министрите на отбраната и на икономиката в доклада си за резултатите от работата по изпълнение на приетия от НС актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", който е внесен днес в МС.
Това обяви на пресконференция днес заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, ръководител на политико-военната група по проекта за изтребителите.
Предлага се още МС да предложи Народното събрание да разреши проектът за международен договор да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", одобрен с решение на Народното събрание, при условия на последваща ратификация.
По този пункт преговорите ще трябва да доведат до проект на договор, който отново да се приеме от МС и да се внесе за ратификация от НС, обясни Запрянов. 
Предлага се при изготвяне на проекта от българската страна задължително в преговорния екип да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. 
"Придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. В същото време в процеса на експлоатация и управление на жизнения цикъл на самолетите ще се елиминира всякаква зависимост на България от трети страни. Мотивите за това предложение отговарят и на интересите на външната политика, и на националната сигурност на България както в региона, така и в съюзен формат", се посочва в доклада на двамата министри, който е изготвен на базата на доклада на политико-военната група и на протокола от работата на съвместната работна група.
В общата му част съвместната работна група констатира, че на изискванията за административно оформяне отговарят предложенията на Италия - "Юрофайтър", на САЩ - F-16, и Швеция - "Грипен". Проверката е показала, че предложенията на САЩ за F-18 не съдържат необходимата информация, която да позволява анализ и оценка.
И при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на българската страна, като необходимите разходи са различни. За да се сключат договори с Италия или Швеция, ние трябва предварително да имаме договори с трети страни за липсващите в пакетите въоръжение и оборудване, обясни Запрянов, като уточни, че стойността на това оборудване, лицензии и разрешения от трети страни не е включено в техните ценови предложения.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира в отговор на въпрос, че американското законодателство е такова, че не предоставя една част от информацията, преди да бъдат избрани и да започнат директни преговори правителство-правителство.
Цялата информация по отношение на въпросите, които задаваме, включително и подобряване на цената, може да се постигне само при директни преговори между двете правителства, допълни Каракачанов.
При тази ситуация имаме два варианта - да спрем проекта и да започнем отначало, да загубим поне година и половина, или да пристъпим към директни преговори с амбицията да подобрим цената, да получим всички необходими параметри и да предложим договор, каза още министърът. В отговор на въпрос Каракачанов заяви, че армията ни за съжаление отдавна е заложник на безхаберието на българските политици през последните 28 години. Най-големият ни страх е, че ако сега върнем проекта в изходна точка, никой не дава гаранция, че след година и половина няма пак да зациклим, отбеляза министърът. 
Когато не си произвеждаш нещо сам, винаги си зависим от друг, каза той. 
Ген. Цанко Стойков, командир на ВВС и председател на съвместната работна група, отбеляза, че при работата на групата правилата са били ясни. Придържали сме се към обективност, безпристрастност към страните и се стремяхме да бъдем максимално точни при разглеждането на трите предложения, посочи той, съобщава БТА.