Отдадохме почит на загиналите в Ирак

27.12.2018 г. Отдадохме почит на загиналите в Ирак

 Otbrana.com

„В далечен Ирак, преди 15 години българските синове оставиха живота си в борбата със световния тероризъм. Със своя професионализъм и със саможертвата си те спасиха живота на свои другари. Спасиха от още по-тежки загуби българския батальон“. Това заяви днес заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев на военния ритуал-панихида

в град Карлово,

с който беше отбелязана 15-ата годишнина от нападението на база „Индия“ в град Кербала и беше почетена паметта на българските военнослужещи, загинали в Ирак, съобщава Пресцентърът на МО.

„Тук, на родна земя, техните близки, роднини и приятели, техните колеги и командири, винаги ще ги помним с добро. Пазим и ще пазим образа им жив“, заяви генерал-лейтенант Димитър Илиев. „Ще ги почитаме като герои на новата ни военна история. Ще ги нареждаме сред имената на всички воини, допринесли за българската бойна слава“, категоричен беше заместник-началникът на отбраната.

Пред „Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм” в гр. Карлово бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите български бойци и беше отслужена заупокойна молитва.

Панихида за военнослужещите от състава на 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в Ирак, беше отслужена днес и

в гр. Плевен.

С ритуал пред паметната плоча в района на военно формирование 22 160 -Плевен беше почетена паметта на офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров.

В словото си полковник Николай Бешев – командир на Единния център за начална подготовка, заяви: „Хората, които рискуват живота си не само като защитават териториалната цялост и границите на страната си, но и като служат далеч зад граница, заслужават уважение и признателност“.

Представители на Плевенската епархия отслужиха молебен в памет на всички загинали при изпълнение на воинския си дълг и в мирно време.

В гр. Казанлък

военнослужещи от състава на военно формирование 22 180 поднесоха цветя на гроба на офицерски кандидат Иван Инджов и отдадоха почит.

В гр. Русе

военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“ с военен ритуал почетоха паметта на офицерски кандидат Антон Петров. „Няма как да вървим напред, ако не знаем историята си, не я почитаме и не извличаме поуки от нея. Само така можем да бъдем по-уверени в настоящото и да гледаме по-устремено в бъдещето. Ние винаги ще помним героизма на нашите колеги”, заяви  командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев.

Военнослужещите от бригадата отдадоха военни почести и пред гроба на офицерски кандидат Валентин Донев.

На 28 декември военнослужещите от Специалните сили ще се преклонят пред паметта на своя колега старши лейтенант Николай Саръев

в Крумовград.

На ритуалите в памет на бойците, загинали в Ирак, бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски, командира на Специалните сили, от областни управители и кметове на общини, от ръководствата на военно-патриотичните съюзи.

В операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак България загуби 13 военнослужещи - майор Георги Качорин (загинал на 27 декември 2003 г.), старши лейтенант Николай Саръев (загинал на 28 декември 2003 г.), офицерските кандидати Иван Инджов (загинал на 27 декември 2003 г.), Антон Петров (загинал на 27 декември 2003 г.), Свилен Киров (загинал на 27 декември 2003 г.), Димитър Димитров (загинал на 23 април 2004 г.), Владимир Пашов (загинал на 24 октомври 2004 г.), Гърди Гърдев (загинал на 4 март 2005 г.), Преслав Стоянов (загинал на 3 май 2005 г.), Валентин Донев (загинал на 3 май 2005 г.), Марин Милев (загинал на 21 юни 2005 г.), Цветан Камов (загинал на 14 юни 2005 г.) и Паун Георгиев (загинал на 14 юни 2005 г.). Споменът за загиналите български военнослужещи е жив. Те остават завинаги в редиците на Българската армия.