Водосвет на Богоявление на бойните знамена в Кърджали и Пловдив

06.01.2019 г. Водосвет на Богоявление на  бойните знамена в Кърджали и Пловдив

 На 6 януари, отбелязваме един от най-древните християнски празници-Богоявление. Ритуалът в

Кърджали

се проведе  пред църквата „Свети  Йоан Предтеча” от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николайкойто освети бойното знаме на 68 бригада Специални сили, съобщават от формированието. Почетният строй беше приет от командира на Силите за Специални операции и началник на Пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев. На церемонията присъстваха още областният управител на гр. Кърджали господин Никола Чанев, кметът на гр. Кърджали господин Хасан Азис, представители на военно-патриотичните съюзи в града, представители на обществени организации, граждани и гости на града.

Пловдив

Пред катедралния храм „Успение Богородично” се проведе тържествена церемония водосвет на бойните знамена на военните формирования от гарнизон Пловдив. Водосветът беше отслужен от най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, които след прочитане на молитвата „За успех на народа”, поръси със светена вода за здраве и успехи, представителните части на Българската армия и нейните бойни знамена. С празничния водосвет и с осветената вода се благославя целия български православен народ, част от който са и присъстващите войскови части.

На церемонията присъстваха председателят на общинския съвет госпожа Савина Петкова, командирът на Силите за Специални операции и началник на Пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев, кметовете на райони и представители на  местната власт, командири на формирования, представители на военно-патриотичните съюзи в града, представители на обществени организации, граждани. След водосвета имаше литийно шествие до Панаирния мост, където множество граждани присъстваха и участваха при хвърлянето на кръста в река Марица за здраве по случай църковния празник Богоявление.

Пловдивският гарнизон чества рождението на Христо Ботев

По случай 171 години от рождението на Христо Ботев най-великия поет живял, творил, загинал с вяра от 13.30 часа пред бюст-паметника в „Цар Симеоновата градина” се проведе церемония по поднасянето на венци и цветя. Строят беше приет от началникът на гарнизон Пловдив и командир на Силите за Специални операции бригаден генерал Явор Матеев, съобщават от формированието. Слово за делото и живота на великия българин произнесе господин Димитър Минев – директор на Народната библиотека „Иван Вазов” - Пловдив. Присъстваха председателят на Общински съвет - Пловдив госпожа Савина Петкова, бригаден генерал Явор Матеев, представители на местната власт, кметове на райони, представители на военно-патриотичните съюзи в града и на обществени организации, граждани.

Венци и цветя на паметника бяха поднесени от името на председателя на Народното събрание, кмета на града, на областния управител, от председателя на Общинския съвет, на началника на гарнизон Пловдив, от военно-патриотични съюзи, обществени организации, партии,  ПФК „Ботев”, граждани.