Процесът на развитие на българските сили за Специални операции продължава по план

16.01.2019 г. Процесът на развитие на българските сили за Специални операции продължава по план

 Otbrana.com

Днес в 68 бригада Специални сили се проведе годишния анализ на подготовката за изтеклата 2018 г., съобщават от формированието. На анализа присъстваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и началника на отдел Специални операции на дирекция „Операции и подготовка“ на Щаба на отбраната полковник Роман Ромов.

Командирът на бригадата бригаден генерал Явор Матеев посочи, че през 2018 г. подготовката на командирите, щабовете и формированията се проведе в съответствие с изготвените годишен и месечни планове на подготовката.

Споменати бяха основните подготовки на 68 бригада Специални сили за годината – в това число участието в национални и международни учения, общи изводи от дейността и направления за работа през 2019 г.

Подчертана беше съществената задача на бригадата за противодействие на тероризма и същественото значение на досегашното сътрудничество със специализираното формирование за борба с тероризма на МВР в тази връзка, където ролята на Специалните сили е значима.

През по-голямата част от годината е осигурявано съдействие на органите на МВР, които съвместно с военнослужещите от бригадата не допуснаха нелегалното преминаване на мигранти през държавната ни граница с Гърция и Турция в хода на провеждащата се и в този момент операция в сътрудничество със структурите на МВР. Приносът на бригадата в тази операция е високо оценен от военното и политическото ръководство на страната.

Бригаден генерал Явор Матеев подчерта, че и за в бъдеще ще продължи да се задълбочава взаимодействието и да се води целенасочена съвместната подготовка и с други армейски структури като морския специализиран разузнавателен отряд (мсро) на ВМС, парашутистите от състава на ВВС и екипажите на транспортни самолети от авиацията.

Командирът на бригадата увери всички, че процесът за развитие на българските сили за Специални операции продължава по план и среща подкрепата на военното и политическо ръководство на страната.

В края на анализа вицеадмирал Емил Ефтимов благодари на командния състав на бригадата за положените усилия за успешното изпълнение на заложените в плана задачи. Той потвърди, че военното ръководство на Българската армия подкрепя развитието на Специалните сили на българската армия и създаването на командването за силите за Специални операции ще бъде факт през настоящата година.