Спецгрупа да покрива столицата и западните ни предели

15.02.2019 г. Спецгрупа да покрива столицата и западните ни предели

 Властта бърза бавно със създаването на Командване на Силите за специални операции

Спирдон Спирдонов

Около случая в с Войводиново, когато без причина и по най-зверски начин бе пребит ефрейтор Валентин Димов много хора разбраха, че имаме т.нар. командоси, които служат в 68 бригада „Специални сили“.  Макар че това наричане на тези военнослужещите не е в традициите на Българската армия. Какъвто е случаят и с рейнджърите. Обичаме така да назоваваме бойците ни на мисия зад граница. Но не това е основната тема на моите размисли.

Имаше едно голямо международно учение на полигон „Ново село“ през ранната есен на миналата година. То бе под ръководството и с прякото участие на 68 бригада „Специални сили“.  Тогава министър-председателят Бойко Борисов постави  срок до края на 2018 година да се промени законът, за да се създаде Командване на Силите за специални операции. Каза, че е дал указания да се увеличи численият състав на нашите Сили за специални операции и да се отпуснат средства за подобряване на оборудването, включително и осигуряването на най-добри парашути. На практика това е следващ етап, след като точно тази бригада бе извадена от състава на Сухопътните войски и премина на пряко подчинение на началника на отбраната. Изглежда обаче не всичко, което казва премиерът се изпълнява в срок.

В тези дни, т.е. преди две седмици, министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново заяви своята позиция, че трябва да се направи Командване на Силите за специални операции. Решение на Съвета по отбрана имало. Но, както признава самият министър, двумесечният срок е изтекъл. Чака се промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили. И нещо, което не може да не направи впечатление от неговите думи:  „Личният състав да се разшири и една Група за специални операции да се намира около София и да покрива западните предели на държавата.“ Визията на министър Каракачанов е Специалните сили да се разгърнат и да бъдат още по-сериозен фактор в нашата отбранителна политика и концепция. Ще има или не промяна н закона, вс още не се знае. Поне не е обявено, официално.

Подобни намерения кореспондират с анализ, който военното ни разузнаване направи обществено достояние в навечерието на своя празник – 12 януари. Що се отнася до нашия регион анализът е свързан преди всичко с миграционния процес и приемането на отделни държави в НАТО. Според директора на Служба „Военна информация“ бригаден генерал Пламен Ангелов конфликтите в кризисните райони и нестабилните тенденции в икономически аспект създават предпоставки за запазване на миграционния натиск към Европа. (Да не забравяме, че военнослужещи от 68 бригада „Специални сили“ и от Сухопътни войски бяха използвани много широко и много успешно в удържането на миграционния натиск на южната ни граница. Представиха се добре и получиха заслужено признание. Те се включват активно в операции и мисии зад граница и имат отговорни задачи по националния план за противодействие на  тероризма.) В този аспект военното ни разузнаване е категорично, че стабилността и евроатратическото интегриране на Западните Балкани е от съществено значение за националната и съюзната сигурност. До тук добре. В анализа следва, обаче,  предупредителна хипотеза. И тя звучи много остро. Евроатлантическата интеграция на региона не е панацея за решаване на натрупани проблеми, в т.ч. в сферата на сигурността. Военното ни разузнване не подценява вероятността някои от политическите елити да възприемат членството на държавите си в НАТО като геополитически имунитет, който да им позволи да водят враждебна политика спрямо свои съседи. Предупрежденията са свързани с възможността за инструментализиране на етническия конфликтен потенциал в региона и за разпространение на радикална идеология.

Разбира е, отговорът на тези предизвикателства не е отговорност само на армията. Има редица институции, които получават информация по закон от военното разузнаване и трябва да си свършат работата. От думите на министър Каракачанов, обаче прозират перспективи пред Въоръжените сили за предислокация на определени формирования и насищане на райони в страната ни, които останаха без войска. Впрочем за това се говори отдавна. Според експерти едно подобно действие ще доведе и до по-големи възможности за попълване на сериозния некомплект от личен състав, който съществува в момента. То дори има потенциал да съживи населени места и региони. За това, обаче са необходими средства.

Засега властта бърза бавно със създаването на Командване на Силите за специални операции. Някои от сроковете, като 1 декември, останаха назад във времето.  Според бригаден генерал Явор Матеев, командир на бригадата, мирновременната структура трябва така да се изгради, че да отговаря на структурата за оперативно използване на Специалните сили. В момента, казва той, имаме една полуструктура, що се отнася до командването и управлението.

Датата е 18 март

Командирът на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев смята, че 18 март ще се превърне за втори път във важна дата от военната ни история. На този ден през 1943 г. е създадена Парашутната дружина, чийто наследник е бригадата. На този ден през 2019 г. той очаква да имаме оперативно действащо Командване на Силите за специални операции, каквото е решението на Съвета по отбрана.