Формирования на Сухопътни войски отдават почит на Васил Левски

18.02.2019 г. Формирования на Сухопътни войски отдават почит на Васил Левски

 Otbrana.com

Сто четиридесет и шест години ни делят от тези последни думи на Апостола, но въпреки времето, за нас Дяконът е жив! Ритуалите по отдаване на почит пред паметта и делото на великия син на България започнаха днес в 11.00 часа, с полагане на венци и цветя от военнослужещи от Сухопътните войски пред паметника на Апостола на свободата в Горна Оряховица, съобщават от КСВ.

В 18.00 часа военнослужещи от Плевенския гарнизон ще поднесат венци пред паметника на Васил Левски в квартал „Вароша” в Ловеч.

Почетен караул от 101 Алпийски полк ще проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред бюст - паметника на „ Васил Левски“ в кв. Райково в Смолян в 18.30 ч. 

От 18.00 часа на площад „Васил Левски” в Карлово ще се проведе възпоменателна церемония по повод 146 години от обесването на Апостола, в която ще участват представителни формирования и военният духов оркестър от състава на 61 Стрямска механизирана бригада.

Отбелязването на годишнината от гибелта на Дякона ще продължи и утре, 19 февруари.  В 09.00 часа в църквата „Света Богородица” в Карлово ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида. От 11.00 часа отново на площад „Васил Левски” ще се проведе  митинг-поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника от представители на държавната и местна власт, военно-патриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски”.

В Белене от 10.30 часа военнослужещите от 55 инженерен полк ще участват в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на героя в двора на основно училище „Васил Левски”.

Военнослужещите от 2 механизирана бригада – Стара Загора ще отдадат почит на Апостола от 10.30 часа в Димитровград и от 11.00 часа в Стара Загора и в Хасково. В същия час ще се извършат ритуали по поднасяне на венци  в Плевен и в Шумен.

Бригадно командване – Благоевград ще участва в ритуали по полагане на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола от 11.00 часа в Благоевград и от 11,30 часа във Враца.

Ритуалът в Асеновград, в който ще участват представителни подразделения от 4 артилерийски полк, е с начален час 12.00. Малко по-късно, от 12,30 ч., своята почит към великия син на България ще отдадат военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен.