Генерал-майор Михаил Попов: Очертава се напрегната година за Сухопътни войски, което ни радва

20.02.2019 г. Генерал-майор Михаил Попов: Очертава се напрегната година за Сухопътни войски, което ни радва

 Спирдон Спирдонов

През последните две години подготовката на формированията се стабилизира и стига нивото, до което бихме желали, каза командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. Той говори пред членовете на клуб „КСВ“. В тази структури на Столичната организация на СОСЗР участват генерали и офицери, служили в Командването на Сухопътните войски.

Темата на беседата на ген. Попов беше „Състояние и перспективи за развитие на Сухопътните войски“. От нея стана ясно, че войските имат реално участие в трите мисии на Въоръжените сили. Една от разликите от времената преди 20-30 години е, че в момента във войските всяко формирование е уникално, няма две еднакви.

Във връзка с изпълнението на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. остават някои малки организационно-щатни промени. Най-вероятно, обаче, започващият Стратегически преглед на отбраната, който трябва да завърши след малко повече от година, ще доведе до качествено развитие  на Сухопътни войски, включително и на по-малките формирования.

На дневен ред е основният проект за модернизация, т.е. придобиване на бойни и осигуряваши машини за три батальонни бойни групи. Ген. Попов подчерта и значимостта на другите проекти, които изискват по-малко финансови средства, но са крайно необходими за повишаване на способностите на войските. 2018 година беше напрегната, очаква се и тази да бъде такава, което само ни радва, прогнозира командирът на Сухопътните войски.