Оркестър-р-р-р, заря!

04.03.2019 г. Оркестър-р-р-р, заря!

 Доста поводи за размисъл от тържествената заря-проверка. Например рапортите. На командирите на роти – иди-дойди, от Аспарух до Кербала, горе-долу звучат добре. Но, „гвоздеят“ на командващия зарята? „…, с изключение на геройски загиналите за свободата и независимостта на РЕПУБЛИКА България?“ С един замах зачеркваме загиналите по време на вековната ни история и остават само тези, геройски загинали след референдума „Монархия – Република“?! Тук е мястото на две вълшебни думички, господа! Отечество, или Родина. Изборът е ваш!

Капитан I ранг от резерва Станко Станков,

ветеран-командир на подводница от българските ВМС*

Няма по-тържествена, по-красива и по-възпитателна церемония от тържествената заря-проверка, която по традиция се провежда на всеки стойностен празник, свързан с извоюването на свободата и независимостта на Родината! Няма! Тези тържества, особено провежданите в по-малките населени места, където през годината я се случи нещо, я не (като изключим панаирите с пуканки и захарен памук), са часът на българщината за мало и голямо.

Къде другаде малките дечица ще видят войската в парадни униформи, ще изслушат с внимание имената на нашите герои, ще вдишат барутен дим? Никъде!

Чест е за БНА, че продължава тези традиции, чест е за управниците, които присъстват на тях, радост е за ветераните, за семействата на героите и за хората, изпълващи площадите, демонстрирайки българския дух и родолюбие!

За професионалиста обаче, възниква и информация за размишление… Заради недогледани, наглед дребни неща. Какво аз провиждам през красотата?

Първо, униформите на нашето воинство.

Класическа, парадна е само униформата на гвардейците – шинелът, с правия ръкав и маншета, двуредното закопчаване с лъснатите до блясък копчета, ботушите и калпака, с перото – приказка!

И пред тях – генералът „наш“, с камуфлажна униформа (фуфайка, клин и бойни чепици) и червено таке, като сръбски партизанин – премяна за окопа!

Срещу тях – висшите началници, в кожени якета (мачкан лак), с ципове и тик-так копченца – спортно елегантни! Униформа?! Попитайте, който и да е дизайнер, дали това изобщо „мирише“ на униформа, при това – военна. Отнюд! А фуражките – везани, натруфени, жив кич!

И второ, рапортите. На командирите на роти – иди-дойди, от Аспарух до Кербала, горе-долу звучат добре. Но, „гвоздеят“ на командващия зарята? "…, с изключение на геройски загиналите за свободата и независимостта на РЕПУБЛИКА България?“

С един замах зачеркваме загиналите по време на вековната ни история и остават само тези, геройски загинали след референдума „Монархия – Република“?!

Тук е мястото на две вълшебни думички, господа! Отечество, или Родина. Изборът е ваш!

*Авторът не ангажира институциите в които работи и членува с личното си мнение.