Показахме, че сме част от европейската планинска общност

05.03.2019 г. Показахме, че сме част от европейската планинска общност

 Отборът на Сухопътните войски завърши едно от най-трудните зимни състезания в Европа „Еделвайс райд“ в австрийските Алпи

Otbrana.com

„Еделвайс райд“ е борба да превъзмогнеш трудностите, да преминеш цялото разстояние от повече от 40 км, носейки тежката 25 кг раница в допълнение към оръжието, ските и екипировката за бивакуване. На 27 и 28 февруари във военния лагер Лизум на 2000 метра надморска височина в австрийските Алпи в това изпитание на мъжеството, силата, волята и желанието да победиш участваха 24 отбора от 12 страни – Австрия, Германия, Франция, Полша, Русия, САЩ, Испания, Словения, Италия, Черна гора, Румъния и България. Всичките те са известни със своите отлични способности при изпълнението на задачи в пресечена планинска местност.

Осем състезатели трябва да стартират и да завършат като отбор. Вятърът, умората и ниските температури оказват пряко влияние върху физическото и психическото състояние на всеки един участник. В рамките на един час се менят четири сезона. На места от около 3000 м. надморско равнище влажността на въздуха започва да се променя драстично, а кислородът намалява.  Слънцето и вятърът правят кожата чувствителна. Спускането по стръмни склонове през нощта също крие своите рискове. Участник от българския отбор, при достигане на бивака, се оказа в крайна дехидратация и по преценка на лекарския екип, бе спрян от участие за да се избегнат последващи усложнения за здравословното му състояние. Така отборът ни остана със седем участника, което по регламент не пречи на цялостното завършване на състезанието. Нашите състезатели показаха силна воля, огромно себераздаване, желание да представят себе си и Българската армия, несломим дух за стигнат до финала, въпреки всички трудности. Така те достойно заслужиха знака „Сребърен еделвайс“, който се дава само за успешно завършване на състезанието.

С постигнатите успехи, българите показаха, че са част от европейската планинска общност. А тази общност им засвидетелства своето огромно уважение и респект.

(Информацията е от Командването на Сухопътните войски.)