Военна делегация на Азербайджан бе в Специалните сили

12.03.2019 г. Военна делегация на Азербайджан бе в Специалните сили

 По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна с генерал-полковник Наджмадин Садъков, първи заместник-министър на отбраната и началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Азербайджан.

Otbrana.com

Официална военна делегация, водена от първия заместник-министър на отбраната и началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Азербайджан генерал-полковник Наджмадин Садъков, посети днес Специализирания учебен полигон „Црънча” на 68-ма бригада Специални сили – Пловдив. Целта на посещението беше подобряването на двустранното военно сътрудничество между специалните сили на България и Азербайджан.

Пред официалната военна делегация командирът на 68-ма бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев изнесе брифинг, на който запозна присъстващите със структурата, задачите и подготовката на българските специални сили. Генерал-полковник Наджмадин Садъков представи структурата на Въоръжените сили на Азербайджан. След брифинга военнослужещи от бригадата представиха демонстрации на способности, сред които - неутрализиране на терористи в сграда, освобождаване на заложник, унищожаване на обект и стрелби. Военната делегация от Азербайджан разгледа показ на бойната техника, артилерийско въоръжение и снаряжение, свързочно имущество и парашутно-материална част на въоръжение в бригадата.

В знак на уважение и приятелство, бригаден генерал Явор Матеев и генерал-полковник Наджмадин Садъков си размениха плакети.

***

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна с генерал-полковник Наджмадин Садъков, първи заместник-министър на отбраната и началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Азербайджан. В разговора бяха обсъдени перспективите за задълбочаването на военното сътрудничество, изпълнението на съвместни учения, както и засилването на партньорството във военно-образователната сфера. На срещата в Министерския съвет присъстваха и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

***

По покана на началника на отбраната генерал Андрей Боцев на 11 март, на официално посещение в България пристигна генерал-полковник Наджмадин Садъков, първи заместник-министър на отбраната и началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Азербайджан. В състава на чуждестранната делегация участва също заместник-министърът на отбраната по материално-техническото осигуряване генерал-майор Фуад Мамaдов. 
Настоящото посещение допринася за развитието на диалога и задълбочаване на взаимоотношенията между двете страни в областта на отбраната, базирани на взаимно уважение и разбирателство, посочиха на среща началниците на отбраната на двете страни. Обсъдени бяха общите области на интерес и възможностите за взаимодействие по линия на партньорството на Република Азербайджан с НАТО и Европейския съюз, както и перспективите за разширяване на двустранното военно сътрудничество.
В срещата участваха също заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командващият на Съвместното командване на силите, командирите на Военновъздушните сили и Военноморските сили, заместник-командирът на Сухопътните войски, както и директори на дирекции от Щаба на отбраната. 
Генерал Андрей Боцев и генерал-полковник Садъков се поклониха пред Паметника на незнайния воин в столицата.