Да заложим ли на стандарти на оръдие и боеприпас, които към момента са познати в Българската армия?

14.03.2019 г. Да заложим ли на стандарти на оръдие и боеприпас, които към момента са познати в Българската армия?

 Спирдон Спирдонов

Този въпрос се обсъжда в момента във връзка с изпълнението на проекта за придобиване на бойни машини на пехотата, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той отговори на въпрос на народния представител Христо Гаджев на днешното заседание на Комисията по отбрана.

На експертно ниво е обсъждано, ако отидем към оръдие, което може да позволи използването на произвеждания в България боеприпас, как това би се отразило на способностите на самата машина. Според министъра има аргументи „за” и „против”. Несъгласните смятали, че това е стар стандарт, т.е. т. нар. руски стандарт, който се произвежда в българските заводи. Другият въпрос е от къде да придобием оръдието. Това може да стане от страна членка на НАТО или на ЕС, каза министърът. Единственият вариант е от Словакия. Имало обаче становище, че точно това оръдие не е най-добрият вариант.

Предимството е едно, посочи министър Каракачанов.  Боеприпасите за словашкото оръдие позволяват да бъдем независими от доставката на боеприпаси, защото ще си ги произвеждаме. Цената на боеприпасите била 3-4 пъти по-ниска от т.нар. натовски стандарт. Разговорите показвали, че нашите заводи имали притеснения, ако трябва да произвеждат боеприпаси по т.нар. натовски стандарт. Може би няма да имат икономически ефект, ако инвестицията, която направят в производството, се възстанови само от потребностите на Българската армия. Другият вариант е някои от фирмите, които ще бъдат поканени по изпълнение на проекта, да открият и такава производствена линия, с което ще се реши проблемът.

Има и въпрос за осигуряване на съвместимост с техниката на съюзническите армии. Всичко това, обаче все още е въпрос на обсъждания, каза министърът. Съблазнителното е, допълни той, независимостта при доставката на боеприпаси и по-ниската им цена.

Обсъждано е преди година, но нищо не е предприето, за наемане на чужда фирма, като консултант по проекта, отбеляза още министърът. Не са направени никакви постъпки в тази насока.