Навършват се 76 години от създаването на Парашутната дружина

15.03.2019 г. Навършват се 76 години от създаването на Парашутната дружина

 Бригаден генерал от запаса д-р Иван Мечков, председател на СПБ

На 18 март 2019 г. се навършват 76 години от създаването на първото парашутно подразделение в Българската армия – Парашутната дружина.

На тази дата се поставят основите на парашутните подразделения в Българската армия. Тя е сформирана  18. 03. 1943 г. със служебно поверително Писмо I-УО № 2019 на началника на въздушните на Н. В. вой­ски генерал-майор Димитър Айранов е разпоредено, от за­върналите се от обучение в Германия две роти парашутисти да бъде сформирана парашутна дружина, като за неин командир е назначен капитан Любомир Ноев.

Днес един от стожерите на традициите на военните парашутисти е Съюзът на парашутистите в България (СПБ), създаден през 1994 г. От 2009 г. Една от основните задачи на СПБ е да съхранява традициите, създадени в парашутните поделения на БА през последните седем десетилетия и половина, както и да работи за патриотичното възпитание на децата и младежите.

През изминалите десет години, откакто бях удостоен с честта да бъда председател на УС на СПБ, ние положихме значителни усилия, за да популаризираме военното парашутно дело. Под егидата на СПБ бяха издадени няколко книги, в които бе описана историята на парашутните поделения в БА – „Парашутната дружина“, „Българският Спецназ 1951- 1975“, „86-а Парашутно-разузнавателна база“, „Българските герои по фронтовете на Първата световна война“. Всяка година Съюзът издаваше календар, който бе разпространяван сред неговите членове и симпатизанти.

Не малка бе дейността на СБП при честване на празника на военния парашутист на 18 октомври, като многократно е бил съорганизатор на тези чествания.

На Съюза бе и инициативата да се отбелязва 18 март – денят на създаване на Парашутната дружина, като всяка година на този ден членове на СПБ поднасят венци и цветя на паметника на парашутиста до пл. „Народно събрание“.

От няколко години участваме в инициативата на „Алианц български командоси“, които организират летен лагер, на който десетки деца се докосват до военното дело.

Една от най-тежките и важни задачи на Съюза бе възстановяването на Алеята на парашутиста в Централни софийски гробища. Благодарение на усилията на УС и голяма част от членовете, старата полуразрушена арка бе съборена и на нейно място построена нова. Много усилия се положиха за възстановяване на гробните места на загиналите парашутисти. Бяха подменени десетки плочи, снимки, надписи и др.

В момента Съюзът е предприел действия за изграждане на нови 12 урни места в Алеята на парашутиста, което е още една стъпка към запазване на традициите.

Съюзът е една от малкото организации, които са колективен член на СОСЗР и това е неговият принос към единение на българското запасно войнство.

Ние сме от тези, които не приказват много, не вдигат излишен шум, не веят знамена и се тупат по гърдите, защото на хората им е омръзнало от приказки. Нашите разбирания са, че „По делата ще ги познаете“, а нашият девиз: „Там, където другите не могат.