Пред НДК откриха изложба, посветена на членството ни в НАТО

20.03.2019 г. Пред НДК откриха изложба, посветена на членството ни в НАТО

 Спирдон Спирдонов

Фотографът на Министерството на отбраната, кадър на в. „Българска армия“, Вяра Йовева подреди поредната си изложба със снимки от живота на Воръжените ни сили. Този път изложбата е посветена на 15 години от членството на България в НАТО.

Тя бе открита от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов встрани от Паметника на войнишкия лъв - част от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк, в градината при Националния дворец на културата в София. Интерес проявиха народните представители Милен Михов и Христо Гаджев, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, замстник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, началникът на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов, секретарят на президента по външна политика Николай Милков, съветниците на държавния глава бригаден генерал Васил Лазаров и полковник от запаса Илия Милушев, офицери от щабовете и много граждани. Церемонията се проведе с участието на Представителния духов оркестър на Националната гвардейска част.

Това е поредната проява, организирана от МО, която е посветена на 70 години от създаването на НАТО и 15 години от членството ни в Алианса. На 25 март в НДК ще има концерт по този повод. Днес годишнината бе отбелязана с декларации в парламента. Датата на приемането ни в НАТО е 29 март 2004 г.

В изложбата на Вяра Йовева са представени над 60 фотографии, които са символичен разказ за подготовката на българските военнослужещи за участие в мисии и операции на НАТО, за техния стремеж към усъвършенстване на бойните способности по време на съвместни тренировки с военни формирования от въоръжените сили на страните-членки на съюза.

През тези 15 години България се стреми не само да бъде добър член на НАТО, но и чрез модернизация и подготовка на своите въоръжени сили да бъде фактор, който при необходимост да може да изпълни своите задължения както по Конституция, така и като ангажименти към нашите съюзници, каза днес министър Каракачанов. Изложбата може да бъде видяна до 1 април.