Със заповед на министър Каракачанов бяха наградени фронтоваци столетници

24.03.2019 г. Със заповед на министър Каракачанов бяха наградени фронтоваци столетници

 Спирдон Спирдонов

На тържество, организирано в столицата, бяха наградени ветерани от Втората световна война на 100 и повече години. Някои от тях лично си получиха отличията, други, по разбираеми причини, не успяха да дойдат. Днес в София живеят двама ветерани на 100 години, шест – на 101 години, двама – на 102 години, един – на 103 години, един – на 104 години и 17 – на 95 години.

Със заповед на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов бяха удостоени за принос към армията и във връзка с навършването на 100 години генерал-лейтенант от запаса Петко Дудов – с награден знак „За достойнство и чест“ – първи вариант, и Кирил Маринов – със „Знак на МО“.  С почетен плакет на СВВБ и грамота ръководството на Съюза награди Христо Иванов, който на 11 април ще стане столетник, 101-годишните Горян Андреев и майор от запаса Владимир Матев, както и Димитър Баев, Петър Ковачев и Димчо Димчев. Отличията връчи началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО полковник от запаса Манол Тенчев.

Ветераните бяха поздравени от заместник-председателя н СВВБ и главен секретар капитан I ранг ог запаса Марин Петков, председателя на Столичната организация на Съюза Мария Стоянова и членовете на изпълнителното бюро генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и Емилия Стойчевска. За доброто настроение на участниците в тържеството се погрижиха мъжката вокална група за патриотични песни от Велинград и женската певческа формация от „Руски клуб“.

На снимката: Полк. Манол Тенчев връчва наградата на 101-годишния ветеран от войната, носител на два ордена „За храброст“ майор от запаса Владимир Матев.

Снимка: Димитър Бебенов