ВМС уастваха в Деня на Тракия

26.03.2019 г. ВМС уастваха в Деня на Тракия

 Otbrana.com

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Пункт за базиране Варна участва в общоградско поклонение и ритуал по полагане на венци и цветя на „Портал-паметника на 8-миПриморски полк”.

Строя на почетния караул прие председателят на 44-то Народното събрание г-жа Цвета Караянчева. Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва.

Общоградските прояви във Варна са по случай 106 години от превземането на Одринската крепост през Балканската война и Деня на Тракия.

Няма битка, която да си струва цената на кръвта, пазете мира, защото войната е смърт, а мирът – изцеление, отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. «Докато се събираме и сближаваме, докато грешим и си прощаваме ще пребъде народът български и неговата национална памет, дето ни огън я гори, ни ятаган я сече», допълни тя.

Днес е паметен ден, в който свеждаме глави в знак на почит и признателност пред храбростта и саможертвата на българския войник, овладял с щурм непревземаемата Одринска крепост, отбеляза още в словото си Цвета Караянчева. Тя посочи, че българската армия е удивила света и се е окичила с непомръкваща бойна слава в името на националния идеал за освобождение и обединение на разпокъсаното ни Отечество.

Сега, когато светът е разтърсван от конфликти, а физическите граници са по-преодолими от всякога,  когато мирът е все по-трудно постижим, орисията на тракийци е пример за стоицизъм и беззаветна любов към майка България, каза председателят на Народното събрание.

Но днес сме се събрали не само да честваме триумфа на бранното поле при Одрин, а и да си спомним за суровата съдба на тракийските бежанци, прокудени от родните си места, разорени и  подложени на физическо изтребление през 1913-та, подчерта Цвета Караянчева. По думите й тяхната страдалческа орис е писана с огън и меч и боли като незараснала рана. Скръбта не се лекува с мъст, а с опрощение и това е урокът, който ни завещаха чедата на Тракия: «Не забравяй, но не отмъщавай!», посочи председателят на парламента. Те ни заклеха да пазим националното си достойнство като  бащин завет и да съградим модерна, просперираща, европейска България, допълни Цвета Караянчева.