Стара Загора и Хасково отбелязаха 106 години от Одринската епопея и Деня на Тракия

27.03.2019 г. Стара Загора и Хасково отбелязаха 106 години от Одринската епопея и Деня на Тракия

 Otbrana.com

С тържествен военен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред монумента „Одринска епопея” в парк „Тракия” започна вчера празникът по повод 106 години от Одринската епопея и Деня на Тракия в Стара Загора, съобщава КСВ.

Слово за тези славни страници от най-новата българска история произнесе председателят на Тракийското дружество „Одринска епопея” Цанко Атанасов, който припомни исторически факти за битката и за съдбата на тракийските българи. По думите му победата за крепостта е „триумф на българския национален дух“.

На тържественото отбелязване на годишнината присъстваха областният управител Гергана Микова, заместник-кметът Иванка Сотирова, общински съветници,  ученици от Основно училище „Св. Никола” и десетки родолюбиви старозагорци.

В общоградския ритуал участие взеха Военният духов оркестър, знаменна група и представително формирование от 2-ра Тунджанска механизирана бригада.

Денят на Тракия бе тържествено отбелязан и пред паметника на Незнайния воин в Хасково, където военнослужещите от 31 механизиран батальон участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя. Пред Регионалния исторически музей в града командирът на батальона майор Светослав Годинов и заместникът му майор Атанас Бакалов присъстваха на представянето на бойното знаме на славния 10 пехотен Родопски полк.

26 март е приет за Ден на Тракия и е записан в българския културно-исторически календар. На този ден се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин. Отдава се почит към хилядите българи-тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.