Премиерът: За 6 май да бъде възстановено Висшето военновъздушно училище

02.04.2019 г. Премиерът: За 6 май да бъде възстановено Висшето военновъздушно училище

 Той разпореди на ръководството на Министерството на отбраната да стартира процедурата по възстановяване на статута на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, така че най-късно до 25 април да бъде прието с решение на Министерския съвет, а след това да се гласува и от Народното събрание.

Otbrana.com

За 6 май, Ден на храбростта и празника на Българската армия, да бъде възстановено Висшето военновъздушно училище в гр. Долна Митрополия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред курсантите от Факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“, съобщи правителствената пресслужба.

Преди това премиерът Борисов проведе среща с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев в Долна Митрополия по повод искането за възобновяване на статута на факултет „Авиационен“ и възможността за развитието му във Висше военновъздушно училище, каквото е било до 2002 г.

„Няма логика да се дадат толкова пари за самолети, ако наземният състав, пилотите, хората не са подготвени за тях. Това е сложна професия. Всяка грешка се наказва фатално. Един хеликоптер е 50 милиона, един самолет е 100 милиона. Поставяме човешкия живот на първо място“, акцентира след срещата българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов разпореди на ръководството на Министерството на отбраната да стартира процедурата по възстановяване на статута на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, така че най-късно до 25 април да бъде прието с решение на Министерския съвет, а след това да се гласува и от Народното събрание.

В изказването си пред ръководството, преподавателите и курсантите на факултета „Авиационен“ министър-председателят Борисов подчерта, че са необходими мерки обучените у нас пилоти да останат да работят в България.

Преди срещата в базата на военното училище премиерът Бойко Борисов беше посрещнат с военен ритуал и прие строя на курсантите на факултет „Авиационен“ на Националния военен университет в града.

Когато станах министър преди близо две години, едно от нещата, които поставих на колегите от ВВС бе възможността за възстановяване на Военновъздушното училище, каза министър Красимир Каракачанов. Имал е разговор с премиера, който му е казал да действа. Ние сме готови, документите за в министерството на образованието, уточни министърът. Срокът за акредитация е от 1 до 6 месеца. Понеже темата е позната, за министъра е реално в рамките на този месец да се получи акредитацията, за да последва решение на правителството и гласуване в парламента.

Ще разгледаме решението максимално бързо, обеща председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Константин Попов. Аз, продължи той, нямам никакво колебание, защото правим едно добро дело. Нарече го възстановяване на една историческа справедливост, „възстановяване духовността на ВВС”. Това ще бъде училище, което ще подготвя кадри, които са ориентирани към бъдещето и модернизацията на ВВС, така ще създадем основата за просперитета на българските ВВС, заяви ген. Попов.

На срещата с ръководството на факултета присъстваха още началникът на  отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, председателят на комисията по отбрана в НС ген. Константин Попов.

С подкрепата на Министерски съвет в последните две  години се работеше активно за възстановяването на статута на военновъздушното училище, закрито през 2002 г., подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Изпратено е писмо до Националната агенция за оценяване и акредитация. Предстои да излезе нейното становище, след което с решение на Министерски съвет и Народното събрание статутът му може да бъде възстановен, допълни министърът на отбраната.

По примера на Висшето военноморско училище във Варна е напълно възможно и Военновъздушното училище да се развива,  да предоставя кадри и за гражданската авиация, да се модернизира и да бъде печелившо. То е необходимо и за съживяването на тази част от Северна България, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че вече са отпуснати средства за частичен ремонт и възстановяване на най-необходимата част от инфраструктурата на ВВВУ „Георги Бенковски“. Има още перспективи за неговото развитие, една от които е изграждане на център за обучение на пилоти, с подкрепата на чужди компании. След  модернизирането на техниката на ВВС имаме твърдото намерение ремонтът  и поддръжката да се извършват поне частично в България, в завода в Пловдив, а ВВВУ да предоставя високо подготвени, професионални, добре обучени кадри за българската авиация.

„Това, което сме поискали в последните две години, се случи, тъй като министър-председателят, министърът на финансите и моите колеги имат ясното разбиране за необходимостта от модернизация на въоръжените сили, за купуване на нова техника и квалификация и подготовка на личен състав“, каза министърът на отбраната и благодари на колегите си в правителството за разбирането.