Курсисти от Единен център за начална подготовка положиха военна клетва

05.04.2019 г. Курсисти от Единен център за начална подготовка положиха военна клетва

 Otbrana.com

Ритуал по полагане на военна клетва на български граждани без военна подготовка (курсисти по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България) се проведе на строевия плац Единия център за начална подготовка – Плевен днес, съобщава Пресцентърът на МО. Курсът по начална военна подготовка бе проведен от 11 март до 5 април 2019 г., съгласно утвърдена програма. Преминати бяха основните войскови дисциплини – тактическа, огнева, строева и физическа подготовка, като обучението завърши с изпити. Общо 23-ма души положиха военна клетва днес, като ритуалът завърши с преминаване на блоковете в тържествен марш под звуците на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

Полковник Николай Бешев, началник на гарнизон Плевен, приветства курсистите, поздрави ги за избора им да преминат през военната подготовка и подчерта значението на военната клетва за всеки български гражданин. На курсистите, бяха връчени удостоверенията за завършване на курса „Начална военна подготовка” и възпоменателни значки от името на министъра на отбраната. Гости бяха полковник Игнат Спахийски – заместник директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната” в Министерство на отбраната, полковник Павлин Велков – началник на щаба на Централно военно окръжие и др.

Основната мотивация за участието на мъжете и жените в началната военна подготовка е интересът към военното дело. Курсистите са с разнообразни професии, сред които програмисти, стажант в частна кантора, монтажник на видеоохранителни системи. След завършването на курса, те ще бъдат зачислени в запаса от военните окръжия по местоживеене.