Пресконференции във Варна и Шумен за кампанията „Бъди войник”

07.04.2019 г. Пресконференции във Варна и Шумен за кампанията „Бъди войник”

 На 9 април 2019 г. от 09.30 ч., в Националния Военноисторически музей в град София ще се проведе научна конференция посветена на 140 години от създаването на българските Военноморски сили на тема: „Ролята на Военноморски сили на Република България в защитата на националните ни интереси”.

Otbrana.com

Събития от кампанията за популяризиране на военната професия „Бъди войник” ще се проведат в Шумен на 9 април и във Варна на 10 април, съобщава Преесцентърът на МО. До момента кампанията се проведе в градовете Стара Загора, Перник, Благоевград, Хасково и Ловеч и ще продължи до октомври, като обхване общо 29 населени места в страната. Подробности за събитията в Шумен и Варна ще бъдат представени на пресконференции в двата града в понеделник, 8 април.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев ще даде пресконференция от 11.00 часа в Щаба на ВМС. Представителите на медиите, желаещи да присъстват, могат да заповядат на 8 април 2019 година от 10.45 часа пред Щаба на ВМС.

Заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев ще даде пресконференция от 13.30 ч в залата на Областна администрация Шумен. Представителите на медиите могат да заповядат на 8 април 2019 г. от 13.15 часа.

***

На 9 април 2019 г. от 09.30 ч., в Националния Военноисторически музей в град София ще се проведе научна конференция посветена на 140 години от създаването на българските Военноморски сили на тема: „Ролята на Военноморски сили на Република България в защитата на националните ни интереси”.
Организатори на конференцията са Военноморски сили, Фондация „Български криле”, ВВМУ „В. Й. Вапцаров” и Националния Военноисторически музей. Тя се провежда под патронажа на министъра на отбраната господин Красимир Каракачанов и с генералното партньорство на комисията по отбрана към 44-то Народно събрание.
Научната конференция ще се проведе в три панела:
- първи панел е на тема: „Исторически аспекти на Военноморските сили” с модератор доктор Соня Пенковa.
- втори панел е на тема: „Настоящи способности на ВМС на Република България” с модератор капитан I ранг доц. д-р Недко Димитров.

- трети панел е на тема: „Перспективи за развитие на Военноморските сили на Република България” с модератор капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов.

ПРОГРАМА

08.30 - 09.30 Регистрация на участниците в конференцията
09.30 - 10.00 Откриване на конференцията 
10.00 - 10.20 Пленарен доклад на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев 
10.20 - 10.25 Обща снимка на участниците в конференцията
10.25 - 11.15 Откриване на изложба, посветена на 140 години от създаването на Военноморските сили 
11.15 – 12.45 ПЪРВИ ПАНЕЛ

Тема: „Исторически аспекти на Военноморските сили”
Панелът ще представи основни моменти от историята на ВМС, свързани с основаването, организационното и технологично израстване на родовете сили на флота, развитието на военноморското образование през годините и участието на ВМС във войните за защита на националните интереси на България.

14.00 – 15.30 ВТОРИ ПАНЕЛ

Тема: „Способности на Военноморските сили за защита на морския суверенитет на Република България”
Панелът има за цел да представи настоящите способности на ВМС и тяхното използване за защита на морските интереси на държавата в национален и съюзен формат. Разкрива се и синергията в съвместните действия с морските институции за реализиране на отговорностите на държавата в националните морски пространства. 
15.45 – 17.25 ТРЕТИ ПАНЕЛ

Тема: „Перспективи за развитие на Военноморските сили на Република България”

Панелът обединява представянето на перспективите и визията за развитие на ВМС в контекста на морската сигурност и защитата на националните интереси. Ще бъдат развити идеи за адекватна подготовка на бъдещите морски офицери и за високо технологичен отговор на съвременните заплахи в морските пространства. 
17.25 – 17.30 Закриване на конференцията