София отбелязва 140 години от създаването на Военноморските сили

09.04.2019 г. София отбелязва 140 години от създаването на Военноморските сили

 Спирдон Спирдонов

Министерският съвет и Народното събрание стоят зад нашите военни моряци. Това каза в приветствието си председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов. Той участва в откриването на научната конференция, посветена на 140 години от създаването на българските ВМС на тема: „Ролята на Военноморски сили на Република България в защитата на националните ни интереси”. Форумът се провежда днес в София, в НВИМ под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. Организатори са Военноморските сили, Фондация „Български криле”, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и Националния Военноисторически музей. Конференцията е под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и с генералното партньорство на Комисията по отбрана.

Чест прави на флота, че не се огъва пред трудностите породени от недостига на финансови средства и личен състав, подчертава президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев в поздравителния си адрес, прочетен от неговия съветник по сигурност и отбрана полк. Илия Милушев. Днес ВМС са гарант на суверенитета и защитата на морските ни територии, се посочва в приветствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, прочетено от неговия заместник ген. Атанас Запрянов. Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов пожела на военните моряци да посрещнат празника на 12 август в условията на подписан договор за придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби. Той приветства и от името на началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

В пленарния си доклад контраадмирал Митко Петев проследи историята на ВМС, като акцентира на хората, които са служили в тях. Още преди 140 години са формулирани две функции на Военноморските сили – отбранителна и икономическа, подчерта той. И аргументира необходимостта от модернизацията и организационното развитие и укрепване на бойния ни флот. Нашите прадеди са измервали величието на България по това на колко морета граничи, припомни контраадмирал Петев. (Очаквайте интервюто на командира на ВМС по актуални въпроси.)

Както в доклада, така и в приветствията, бе обърнато особено внимание на подготовката на морските кадри. Флотът дава добър пример как се съхраняват знания и че без училище няма възраждане, каза ген. Попов и поздрави началника на ВВМУ. Вицеадмирал Ефтимов нарече ВВМУ флагман на българското военно образование, като подчерта, че не става дума само за военноморското образование. 

След откриването на конференцията в Националния военноисторически музей бе открита изложбата „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. За първи път пред столичната публика са представени малко известни, но изключително ценни предмети, документи и художествени произведения от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал – Военноморския музей, стана ясно от думите на директора на културната институция доц. д-р Соня Пенкова. Сред любопитните експонати – свидетели на 140-годишната военноморска история на България, се открояват предмети от специално поръчаната и построена за Дунавската флотилия и Морската част княжеска яхта „Александър I“ и отличия на Густав Карлсон – първия професионален водолаз в Дунавската флотилия. Споменът за първата българска морска победа с успешното торпилиране на турския крайцер „Хамидие“ ще възкръсне със запазени вещи от миноносеца „Дръзки“, кортика на командира на отряда торпедоносци капитан I ранг Димитър Добрев, отличия, фотографии и картички от Балканската война.

За отбраната на българските брегове през Първата световна война припомнят съхранени предмети от взривилия се през 1916 г. на българска мина противников кораб „Лейтенант Пушчин“, водосамолетна бомба и корабна сирена, открита на морското дъно на Варненския залив през 2010 г. Разказът за ролята на Военноморските сили по време на Втората световна война оживява чрез кърмовия флаг на миночистачния катер „Места“ – част от Беломорски флот, и фотоапарат от водосамолет Арадо 196-А. Изложбата проследява и обогатяването на корабния състав по време на Студената война, както и развитието на ВМС след 1989 г. чрез съвременни униформи, щурвал от мостика на подводница „Надежда“ и много други.

Научната конференция продължи в три панела: първи панел е на тема: „Исторически аспекти на Военноморските сили” с модератор доц. доктор Соня Пенковa; втори панел на тема: „Настоящи способности на ВМС на Република България” с модератор капитан I ранг доц. д-р Недко Димитров и трети панел на тема: „Перспективи за развитие на Военноморските сили на Република България” с модератор капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов.

В откриването се включиха още народните представители адм. Пламен Манушев, Борис Вангелов и Милен Михов, началникът на политическия кабинет на МО Илия Налбантов, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров,  началникът на ВВМУ флотилен адмирарл проф. Боян Медникоров, председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, адмирали и генерали от кадъра и запаса, военни моряци, представители на научните среди, акредитирани у нас аташета по отбраната и др. 

Снимка: Димитър Бебенов