Има индикации, че три фирми ще подадат оферти за новите бойни кораби

09.04.2019 г. Има индикации, че три фирми ще подадат оферти за новите бойни кораби

 Проектът трябва да се случи, за да се запазят способностите на България да защитава морския си суверенитет, казва командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев в отговор на въпроси на „Отбрана” и БНР. 

 Спирдон Спирдонов

 -          Г-н контраадмирал, защо трябва да честваме 140-годишнина от създаването на ВМС?

-          Това е една славна годишнина, която трябва да честваме, защото тя е събрала примери как се изграждат традиции и се създава обликът на една изключително важна за българската държавност институция, каквато са Военноморските сили. От самото създаване те не само са част от Въоръжените сили, съзнавайки своята отбранителна функция, но имат и пряко влияние върху икономическото развитие и напредъка на България, защото нашата страна заявява, че има намерение да се възползва от възможностите на морето и на р. Дунав с цел да гарантира благосъстоянието на българския народ. Всеки, който има достъп до световната морска търговия, до морските пътища, както и да упражнява своя морски суверенитет, който гарантира безпрепятствено използване на природните богатства, намира разковничето към благоденствието, което го показва световната история.

-          Кога очаквате да се подадат офертите за реализиране на проекта за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораби?

-          Срокът е 16 април. До момента оферти не са подадени, обикновено това става в последния момент. Очакваме оферти от три фирми: „Люрсен” – Германия, „Фикантиери” – Италия, и МТГ „Делфин” – България. За такъв кораб, с такава спецификация, нито една от тези фирми не е участвала в конкурс.

-          Ако не бъде подадена нито една оферта?

-          Нека да видим какво ще се случи. Има индикации, че ще има оферти. Ако няма, това не означава край на проекта. Ще се направи анализ на причините, но в момента трябва да вървим стъпка по стъпка. Прекалено рано е да правим сметки какво би се случило.

-          Какви са индикациите?

-          Индикациите са интересът, който бе проявен от тези три фирми. Участието им в конференцията. Те се подготвят, имат съответните разговори със свои партньори. Това са ясни индикации. Разбирате, че комуникации с фирмите преди процедурата не можем да имаме.

-          Реално ли е пожеланието на Празника на ВМС – 12 август, да има подписан договор?

-          Напълно реално е. Месец по-рано или по-късно не е фатално, но това би било чудесен подарък за ВМС по случай 140-годишнина. По принцип разработеният график и опитът, който имаме от предходната процедура показва, че в случай, че имаме избор, който да се случи до средата на юни или юли, може да се стигне до договор. Ако има необходимост да се уточняват позиции, това няма да е някакъв проблем. Въпросът е, че времето, с което разполагаме до края на годината, е достатъчно и 100 процента ще се стигне до договор, след като процедурата завърши успешно.

-          Твърдите, че няма алтернатива на варианта за придобиване на двата многофункционални модулни патрулни кораба.

-          Така е, защото към момента, съгласно Плана за развитие на Въоръжените ни сили, ВМС трябва да имат шест бойни кораба  от 42, които към момента са в състава. Три от тях са съветско производство и са към края на своя жизнен цикъл. Тяхната подмяна с нови съвременни кораби е без алтернатива. Това трябва да се случи, за да се запазят способностите на България да защитава морския си суверенитет.

-          Казахте, че скоро ще получите нов вертолет?

-          Да, това е в резултат на подписания през миналата година договор с Юрокоптер с МО. В момента вертолетът се боядисва с отличителните знаци. Това е нещо, което ще се случи.

-          Каква е днес икономическата функция на ВМС?

-          Днес тази функция е още по-добре изразена. Ако погледнем проекта за придобиване на двата многофункционални патрулни кораба, единият от тях трябва да бъде изпълнен в България. Т.е. този, който поеме ангажимента да строи такива кораби, има ангажимент и към българската отбранителна индустрия да създаде необходимите способности за строителство, за поддръжка и за бъдещи дейности, които ще осигуряват цялостния жизнен процес на корабите през следващите 35 години. Освен това, не трябва да забравяме, че морските пространства на Република България обхващат вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона, континенталния шелф и изключителната икономическа зона, с обща площ 35 410 кв. км., което представлява 32 % от площта на сухопътната територия на страната. А Черно море е признато като стратегическо място, където можем да видим пресичане на енергийни и комуникационни потоци, изключително положителни резултат има от изследванията на въглеводородни залежи, съответно нефт и газ. Също така и наличието на морски хидранти, т.е. вкаменени въглеводороди на дъното на Черно море, които могат да осигурят енергийната независимост на България. Но това може да се случи само и единствено, ако България защити своя морски суверенитет и осигури възможността за използване на морските пространства и морските пътища.

-          Техника ще има, а хора?

-          Проблемът за недостига на хора не е само на флота и на въоръжените сили, не и на България, а на целия ЕС. Ние сме намерили няколко правилни рецепти. На първо място, успяхме да запазим привлекателността на военноморското образование. За едно място за военна специализация във ВВМУ кандидатстват 4 човека. От друга страна, разбира се, трябва да се обърне особено внимание на личностното развитие на матросите, старшините и офицерите, които избирайки тази професия, следва да разберат, че са уважавани и имат обществен престиж.

Снимка: Димитър Бебенов