Военна академия пази и развива традициите

10.04.2019 г. Военна академия пази и развива традициите

 Спирдон Спирдонов

Днес за първи път началник на Военна академия „Георги С. Раковски” даде пресконференция в Царските зали, които са свидетели на голяма част не само на военната, но и на политическата ни история. 107 години пазим традициите и продължаваме да ги развиваме, каза генерал-майор Груди Ангелов.  Тази година Военна академия „Г. С. Раковски“ празнува 107 години от създаването си – 107 години родолюбие, традиции и знание, подчерта началникът й.
През годините Военна академия са завършили двама държавни глави-  цар Борис III и настоящият президент ген. Румен Радев, много министри, почти всички началници на ГЩ и на отбраната, както и ръководители на много ведомства и институции. Повратен момент в историята на академията е 2001 г., когато започва обучението на цивилни студенти. Днес Военна академия има акредитация по 15 магистърски програми, 11 докторски и една бакалавърска, посочи нейният началник. Всички са в сферата на националната сигурност и отбраната. През последните три години Военна академия е неизменно на първо място в направление „Военно дело” в рейтинговата класация на висшите училища и втори по национална сигурност след Академията на МВР.

В отговор на промените на средата на сигурност академията води магистърска програма по радикализация на тероризма и психология в сферата на сигурността и отбраната. През миналата година съвместно с ТУ-София, стартира програмата по киберсигурност. През тази година, отбеляза генерал-майор Ангелов, получихме една от най-високите оценки за програмна акредитация. От 1 октомври отваряме врати за бакалаври, уточни той. Във връзка с новите задачи пред армията, свързани с бежанския проблем и съдействие за охрана на границата за подготовката на слушателите се работи съвместно с Академията на МВР и специализираните служби, отговори на въпрос на „Отбрана” генерал-майор Ангелов.

През 2017 г. с решение на Министерския съвет са отпуснати 7 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата. От следващата седмица, посочи началникът, в корпуса с Царските зали, който е построен през 1892 г. започва основен ремонт. С това капацитетът за обучение ще се вдигне с около 1000 студенти. Едновременно с това, допълни генерал-майор Ангелов, се подготвя проект на общежитие в района на академията, за което са отделени 2 млн. лв. Той очаква то да отвори врати през следващата 2020/2021 учебна година. Има и други проекти за частични ремонти.
На практика празникът стартира днес с вход свободен за всички граждани, които желаят да се докоснат до великолепието на тази вековна институция. Посетителите можеха да видят демонстрации на електромобили, осигурени от Индустриален клъстер Електромобили и Хюндай, както и бронирани автомобили от „САМЕЛ 90“ – завод за комуникационно и електронно оборудване за Българската армия. Подготвен бе и демонстративен полет с дистанционно управляеми летателни системи от Обединено дрон общество. Подредени бяха изложби на медали, нагръдни знаци и авиационни модели..
Утре от 10 ч. на строеви плац на Военна академия ще започне тържественото честване, на което ще бъдат поднесени венци на паметника на Георги Раковски и ще бъде открита плоча „10 години Астероид Раковски“. Официалната програма ще продължи в зала „Тържествена“.