Разузнавачите от запаса: Крайно време е да се приеме Национална доктрина

10.04.2019 г. Разузнавачите от запаса: Крайно време е да се приеме Национална доктрина

 Спирдон Спирдонов

Това призова Асоциацията на разузнавачите от запаса (АРЗ) на своето отчетно-изборно събрание, което се проведе в ЦВК. Необходимостта от приемане и изпълнение на такъв стратегически документ бе обоснована в доклада на председателя полковник от запаса Горан Симеонов. Той бе категоричен, че днешната среда на сигурност налага България да провежда балансирана, адекватна  и съобразена с националните интереси външна политика. Изразена бе подкрепа на решението на президента ген. Румен Радев за създаване на Стратегически съвет и готовност за подпомагане на неговата дейност. Във вътрешен план бе изразена тревога от корупцията по високите етажи на властта, хибридната война и опасността от кибератаките. Призовавайки към активна гражданска позиция полк. Симеонов каза „Днес времето не чака никого, няма да чака и нас“.

Ценим вашия изключителен принос за развитието на българското разузнаване, се посочва в поздравителния адрес на председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Атанас Атанасов. Няма как да градим бъдеще, ако нямаме минало, подчертава той. Разчитаме на вашата подкрепа, за да градим ново поколение раузнавачи, заявява преедседателя на ДАР. Председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков благодари на ръководството и на членовете на асоциацията, че дават своя принос за единението и обединението на запасното воинство. Отдали сме живота си в служба на Родината, допълни той, сега тя трябва да погледне с по-добри очи към нас. Нашата държава има голям дълг към вас, посочи в приветствието си председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, обръщайки се към разузнавачите в запаса. За съжаление, констатира председателят на Отечесвения съюз Симеон Симеонов, държавните органи недостатъчно използват вашите експертни анализи и  оценки. Двете органиации ще продължим да работим заедно, за да дадем своя принос за обединението на запасното воинство и на целия български народ, заяви в приветствието си председателят на Национална асоциация „Сигурност“ полковник от запаса Чавдар Петров.

През 2020 г. АРЗ, която е колективен член на СОСЗР,  ще отбележи  25 годиини от своето създаване. Една от задачите, която бе поставена в доклада, е разширяване на нейния състав и по-нататъшното й утвърждаване, като сериозен фактор в гражданското ни общество.