100-годишен ветеран наблюдава възстановката на Дравската епопея

20.04.2019 г. 100-годишен ветеран наблюдава възстановката на Дравската епопея

 Спирдон Спирдонов

Епичните боеве на Първа българска армия под командването на ген. Владимир Стойчев през март 1945 г. в Унгария „оживяха” днес край София.  За трета поредна година в района на водоема, намиращ се непосредствено до с. Негован на р. Лесновска, бе проведена възстановка на събитията по време на Дравската епопея от 6 до 19 март 1945 г. Инициативата на Клуб за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие" стана факт във взаимодействие с Министерството на отбраната, респективно дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“, НГЧ, Сухопътни войски и ВВС, както и със Столична община - район Нови Искър. За първи път се включи военната ни авиация. Подполковник Пламен Ковачев пилотираше „Пилатус” от Военновъздушната база в Долна Митрополия. С четири нальота успя да „подави” противниковата артилерия, чиято роля изиграха две 122-милиметрови гаубици на гвардейците. Сред участниците във възстановката с автентична българска униформа от онова време бе и народният представител от ВМРО капитан от запаса доц. Милен Михов.  

Реконструкцията наблюдаваха ветерани от Втората световна войната, запасни и резервисти, официални лица, млади и стари. Сред тях бе Христо Иванов, който на 11 април навърши 100 години. Дойдоха още ветераните Георги Христов на 96 години, д-р Димчо Димчев – на 95 години, Мария Ченалова – на 93 години и най-младите, оставили зад гърба си 90 години, Мария Стоянова и Любен Ризов. Те бяха водени от заместник-председателя на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Петър Пандурски.  СОСЗР беше представен от главния секретар полковник от запаса Павел Станев. На събитието бяха още началникът на ЦВО полковник Георги Петков, началник-щабът на НГЧ полковник Петър Киндалов, председателят на Българската национална комисия по военна история полковник от запаса проф. Димитър Минчев, членове на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и на Сдружението на бившите сини каски „ 4 май“. За групата на военно-патриотичните организации се грижеше полковник от резерва Манол Тенчев – началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ на МО.

Днес сме се събрали, каза директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание “ на МО Иво Антонов, който водеше възстановката, да почетем подвига на хилядите знайни и незнайни български воини, които в двуседмичните жестоки боеве в района на р. Драва пропиха с кръвта си унгарската земя, но спряха врага и на свой ред отхвърлиха и преследваха на запад до пълния разгром Третия райх. Той поздрави участниците и гостите от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и съобщи новината, че на парада на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, ще мине и военна техника от времето на Втората световна война. През тази и следващата година, подчерта г-н Антонов, отбелязваме 75 години от участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война. Той запозна стотиците зрители с историческите данни от Дравската епопея. Членовете на клуба бяха с автентични униформи и въоръжение. Показана бе  оригинална и много рядка техника, като триосния камион „Щаер“, модел 1936 г., мотоциклети „Цюндап“ и БМВ.

Независимо, че противникът беше много добре оборудван в техническо отношение и дори разпръсна позиви  българските воини да не се бият срещу доскорошните си бойни другари, победата бе постигната.  Възстановката завърши с панахида за загиналите български воини.

***
Дравска епопея е отбранителна операция на българската армия по време на участието на страната ни във Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва. 

На Първа българска армия с командващ ген.лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва.

В процеса на подготовката със заповед на командващия армията на 17 февруари 1945 г. са формирани два корпуса - 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба.

Трети корпус с командващ ген. лейтенант Тодор Тошев заема позиции на западния участък, граничещ на север с разграничителната линия на Първа българска армия със съседната от север 57-а съветска армия от III-ти украински фронт - Кадаркут-Надкорпад-Йотвьошкони; на юг-река Драва; на запад-каналът Риняпатак и на изток разграничителната линия с Четвърти корпус на Първа българска армия.

Четвърти корпус, командван от ген. лейтенант Стоян Трендафилов заема позиции за отбрана на южния, т.нар. дравски участък с югоизточна разграничителна линия с 3-та югославска армия Мадярбой (днес Бой)-Беременд-Торянц, на юг и югозапад северния бряг на р. Драва, на северозапад разграничителната линия с Трети корпус Сигетвар-Даран-Барч.

Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта, спомага за създаване на условия за настъпателната Виенска операция на Червената армия и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия.

Загубите на българската армия наброяват 1614 убити, а ранените са около 2500.

На снимката: 100-годишният ветеран Христо Иванов с народния представител доц. д-р Милен Михов, който участва във възстановката.

Снимка Димитър Бебенов