„Боеготов“ за българския контингент за участие в многонационалната бойна група на ЕС HELBROC

03.06.2019 г. „Боеготов“ за българския контингент за участие в многонационалната бойна група на ЕС HELBROC

 Otbrana.com

Необходимото ниво на подготовка за участие в сухопътен боен компонент показа механизирана рота от Сухопътните войски по време на сертификацията за участие в състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC. Учението се проведе в последните дни на май в района на постоянна дислокация на 42-ри механизиран батальон – Ямбол и на Учебен център „Победа“. Българският контингент получи оценка „Боеготов“ за изпълнение на задачи като формирование към силите за бърз военен отговор на ЕС, съобщава Пресцентърът на МО. 

На тактико-специалното учение в полеви условия военнослужещите демонстрираха способности и отработиха въпроси на тема: „Действия на механизирана рота в зоната за отговорност при участие в операция по поддържане на мира в състава на Многонационални съвместни оперативни сили”. Техните действия бяха оценени от комисия за сертифициране с председател полковник Христо Начев от командването на Сухопътните войски и наблюдатели от Щаба на отбраната под ръководството на полковник Деян Гешев.

Личният състав на механизираната рота показа способности за действие при охрана на база и осъществяване на контрол на трафика от хора и автомобили на КПП, както и пи изпълнение на задачи в зоната на отговорност. Командир на ротата е капитан Захарий Димитров.

На учението присъства също командирът на силите на бойната група на ЕС HELBROC бригаден генерал Георгиос Босмалис от Гръцката амия. Той изрази добрите си впечатления от нивото на подготовка на българските военнослужещи на проведените срещи с националния командир на българския контингент и заместник-командир на HELBROC полковник Тодор Тодоров, комисията по сертифициране и наблюдателите, командира на 42-ри механизиран батальон подполковник Ивайло Иванов и личния състав на механизираната рота. 

Българският контингент за участие в състава на многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC включва офицери, сержанти и войници от 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на Втора механизирана бригада. В контингента има и военнослужещи от други формирования на длъжности в командването и щаба на бойната група. 

„С активното Ви участие и всеотдайност успяхме да постигнем този отличен резултат“, посочи в обръщението си към личния състав командирът на 42-ри механизиран батальон подполковник Ивайло Иванов и благодари на участниците в тактико-специалното учение. 

***
Многонационалната бойна група HELBROC e създадена през 2006 г. от четири държави-членки на ЕС – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011г. към групата се присъединява и Украйна, от 2019 г. и Сърбия. Формираща нация е Република Гърция.

Бойна група HELBROC е бригадно многонационално експедиционно тактическо формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен боен компонент. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушнопреносима и лекопехотна рота, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и подразделения за бойна и логистична поддръжка.

Бойната група е подготвена за провеждане на бойни и небойни операции, самостоятелно или като първи елемент от по-мащабни военни сили, на значително разстояние от територията на страните от Европейския съюз.

Тактическите бойните групи на ЕС са създадени с цел придобиване на военни способности за бързо реагиране и ефективно управление на кризи съгласно европейската стратегия за сигурност и европейската политика за сигурност и отбрана.