Откриха паметник на загиналите воини от с. Дружево, Община Своге

08.06.2019 г. Откриха паметник на загиналите воини от с. Дружево, Община Своге

 Спирдон Спирдонов

Паметник на загиналите във войните в с. Дружево, Община Своге, бе открит днес с военно-църковен ритуал. На него са изписани на 36 воини, воювали за обединението и интересите на България, през двете Балкански войни, Първата и Втората световна войни. Средствата са осигурени по програмата на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война.

Със заповед на вицепремиера и министър на отбраната за активно участие в изграждането на паметника с юбилеен медал „100 години Първа световна война“ бяха удостоени старшина Валери Савов от Коменданството на МО и редник от запаса Венцислав Василев. Отличията бяха връчени от командира на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев. На паметника е изписано и името на подофицер Владин Ангелов Георгиоев, загинал през Втората световна война и погребан в костницата край Ниш, Република Сърбия. Негов родственик е старшина Савов.   

От името на министъра участниците в тържеството и местните жители бяха поздравени от директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов.  Още едно населено място в България се сдоби с паметник на бойната ни слава, пазете го и се гордейте с вашите деди, каза той.

Това е едно свято, богоугодно и отечествено дело, подчерта в словото си бригаден генерал Матеев. Той приветства събралото се множество от жители и гости на китното село във Врачанския балкан от името на висшето военно ръководство и началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

За принос в изграждане на паметника с „Почетна значка на МО“ – втора степен, бяха наградени заместник-областният управител на област София Николай Борисов и заместник-кметът на Община Своге Илия Богданов. Със същата значка - трета степен, бе наградена Николина Цветкова, кметски наместник на с. Дружево. Тя благодари на Министерството на отбраната за финансирането и цялостната подкрепа при издигането на паметника и предоставеното 100-мм противотанково оръдие МТ-12, на Общината за определянето на мястото и на старшина Валери Савов за идеята и положените усилия и на кмета на с. Миланово Веселин Петков.

В ритуала участваха гвардейци и формация „Армейска песен“ начело с командира на НГЧ полковник Кънчо Иванов. Освещаването на паметника извърши свещеникът от Врачанската епархия редник от запаса Красимир Стефанов. Моят баща, каза той, беше старшина във Врачанското поделение, израснал съм с радостите и проблемите на военните и много уважавам Българската армия.

Специално за родолюбивото начинание бяха дошли още полковник от запаса Манол Тенчев – началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание” в МО, служителите в отдела Радослав Симеонов и Кристина Алексова, представители на Общинската администрация, председателят на Сдружението на жените военнослужещи полковник Невяна Митева, председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателят на Общинската организация на СОСЗР в Своге Цветан Ангелов, членовете на Ловно-рибарската дружинка в селото, членове на Съюза на ветераните от войните на България и др.

Почти цялото село се събра на централния площад. Впрочем то не се е спасило от демографската криза. Тук живеят по-малко от 100 души, 13 от тях са мъже , а останалите вдовици, каза кметският наместник. В празничния строй бе и випускникът от НВУ „Васил Левски” курсант старшина Еделин Цветков, чийто род е от селото и се надява след получаването на първите си офицерски пагони в края на следващия месец да бъде разпределен да служи във Врачанското военно формирование.

Бяха положени венци и цветя от името на министъра на отбраната, командира на Силите за специални операции, кмета на Община Своге, Ловно-рибарската дружинка, СОСЗР и всички, които бяха дошли на паметния ритуал.

Инициативата, каза Радослав Симеонов, главен експерт в отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание”, е изцяло свързана с усилията, енергията и хъса на старшина Валери Савов. Преди две години споделил тази идея. Процесът не бил лек. В началото открили около 27-28 имена. По-късно, най-вече с помощта на старшина Савов, са открити още имена, включително и на няколко безследно изчезнали. Повечето от загиналите са от 35 пехотен Врачански полк. Те са обиколили почти всички фронтове, на които воюва нашата армия по време на Първата световна война. Този полк трасира границите на българското етническо пространство. Много помогна и заместник-областният управител Николай Борисов, подчерта Радослав Симеонов. 

Снимки Димитър Бебенов