В петък парламентът ще гласува последно за самолетите

18.07.2019 г. В петък парламентът ще гласува последно за самолетите

 До 31юли трябва да бъдат ратифицирани договорите, а до 3,4 и 5 септември, когато изтича валидността на американските оферти, да преведем парите. Ако спазим сроковете, ще влезем в листата на „Локхийд Мартин“ за изпълнение.

Спирдон Спирдонов

На вчерашното си заседание Комисията по отбрана с 13 гласа „за“ и 8 – „против“ прие Законопроекта за ратифициране на международните договори за закупуване на самолети F-16 Block 70, свързаната с тях поддръжка, боеприпаси, ракети, свързани материали и услуги, както и Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема и свързаната с нея поддръжка и оборудване. Против бяха депутатите от ПГ „БСП за България“ и ПП „Воля“.

До 31юли трябва да бъдат ратифицирани договорите, а до 3,4 и 5 септември, когато изтича валидността на американските оферти, да преведем парите. Ако спазим сроковете, ще влезем в листата на „Локхийд Мартин“ за изпълнение. Общата цена  за изтребителите и оборудването е 1,256 млрд. долара, но се намираме в процедура Конгресът на САЩ да ни спести около 60 млн. долара. По едно от перата можело да икономисаме още 20 млн. долара. Първите два самолета – боен и учебен трябва да пристигнат в средата на 2023 г., следващите четири – в кря на 2023 г., а последните два – боен и учебен, през първото тримесечие на 2024 г. Остава, обаче ние да си оправим инфраструктурата, т.е. готовността на авиобаза „Граф Игнатиево“ и едно резервно летище. Ще поемем и разходите за транспорта. Ако САЩ решат, че сме нарушли техните военно-политически интереси, могат да прекратят изпълнеинето на договора, както с случва сега с Турция по повод купуването на зенитно-ракетните комплекси С-400.

На днешното си заседание Комисята по отбрана ще обсъди предложението на правителството за ратифициране на Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и Локхийд Мартин, относно програма за промишлено сътрудничество . С него се създават необходимите условия за изпълнение на приетия от Народното събрание актуализиран Проект за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на нов тип боен самолет“ и заложеното изискване за осъществяване на индустриално сътрудничество във връзка с изпълнение на проекта. Очаква се да бъде спазен балансът между двете страни на договора - придобиването на отбранителни способности и принос за повишаване на конкурентоспособността на индустрията. Акцент се поставя върху намерението базовите способности да бъдат надградени, така че да се създадат възможности за регионално сътрудничество. Предстои в района на бъдещото Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия да се изгради център за обучение.

По договоорите за ратификация депутатите изслушаха вицепремиера и министър на отраата Красимир Каракаанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов, началника на отбраната генерал Андрей Боцев, командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, заместник-министърът на външните работи Емилия Кралева и заместник-министърът на финансите Росица Велкова. В заседанието участваха и представители на държавния глава – секретарят по правните въпроси Емилия Друмева, съветникът по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров и съветникът по сигурност и отбрана полк. Илия Милушев. Включиха се и депутати, които не са членове на комисията. За да изрази несъгласието та ПП „Атака“, бе дошъл народният представител Павел Шопов.

Депутатите от „БСП за България“ ген. Кольо Милев и доц. Николай Цонков аргументираха причините, поради които техните колеги няма да гласуват за ратификацията. Според тях проектът се оскъпява доста и изпълнението му ще носи икономически и финансови тежести на страната. Дори бе изразено съмнението, че при тези договорености не можем да говорим за многоцелеви самолет. Министър Каракачанов отговори, че действително има промени, но те са в намаляване на първоначално завишения пакет, заради високата цена. Той и неговият екип обаче бяха категорични, че изтребителите, които ще получим са многоцелеви. Всички изказали се от ГЕРБ заявиха, че става дума за сериозно начало на превъоръжаването на Българската армия и че на практика не купуваме самолети, а сигурност. На същото мнение бяха и от ДПС.  

„Самолетите F-16 Block 70 са избор, който дава възможност за стратегическо партньорство. Сътрудничеството с най-мощната във военно и икономическо отношение страна предоставя широки възможности в области като сигурност, отбрана, икономика, наука, технологии“, заяви председателят на комисията ген. Константин Попов преди гласуването на законопроекта. „Този самолет е гаранция за сигурност, както и гаранция, че сме осигурили най-доброто за нашите авиатори», допълни той.

Комисията гласува и за актуализиране на Закона за държавния бюджет за 2019 г. Финансовият модел за реализиране на проекта за нов тип боен самолет изисква осигуряването на допълнителни разходи над одобрените до момента от Народното събрание със Закона за бюджета за 2019. Ако депутатите гласуват промените, военният бюджет ще има историческо покачване в рамките на една година от 1, 414 211 млрд. лв. на 3, 514 211 млрд. лв. Текущите разходи, където влизат и заплатите не се пипат. Те си остават 1, 310 813 млрд. лв. Увеличението е в капиталовите разходи, конкретно за придобиване на дълготрайни материални активи. От 103, 397 млн. лв. те ще станат 2, 203 397 млр. лв.  Записано е, че става дума за левова равностойност на 1, 200 млрд. щатски долара, т.е. за 2, 100 млрд. лв.,  за изпълнение на международните договори с правителството на Съединените американски щати във връзка с придобиването на нов тип боен самолет.

Действително предвидените средства за тази година по проекта за многофункционалните патрулни кораби – 171 млн. лв. и за бойните машини на пехотата – 100 млн. лв., няма да се разходват. Това, обаче според министър Каракаанов и генерал Боцев, не означава спиране на проектите. Очаква се през ноември да бъде финализиран договорът за корабите, а за бойните машини – в началото на 2020 г. В началото на следващата година ще започнат и плащанията. Според министъра, разходите за самолетите няма да се отразят на предвиденото увеличение на военните заплати. Последна дума, обаче, ще има Народното събрание, при гласуването на бюджета за отбрана за 2020 г.