Ген. Цанко Стойков: Ще имаме възможност да обчаваме летци, инженери и техници у нас

18.07.2019 г. Ген. Цанко Стойков: Ще имаме възможност да обчаваме летци, инженери и техници у нас

 Предлагаме ви изявлението на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков пред журналисти след вчерашното заседание на Комисията по отбрана, където бяха подкрепени за ратификация договорrте за закупуване на изтребители Ф-16 от СAЩ.

Otbrana.com

„Пакетът и самолетът, като цяло, идват с абсолютно запазени способности – системи за въоръжение, системи за опознаване, системи за криптиране и навигация. Бойните способности, освен това, вклюючват подготовка на летателния и инженерно-техническия състав. Получаваме ги в пълна степен, включително с подготовка на инструктори, които като се завърнат в България, ще имат възможност да обучават нови летци, инженери и техници, използвайки всички тренажорни комплекси, които сме записали в договора и ще получим. Това не беше включено, беше като опция в първоначалното искане, сега ги получаваме. Т.е. осигурили сме надеждното усвояване, поддържане на подготовката и експлоатацията на самолета след неговото получаване. А това, че ще бъде необходимо да се купуват допълнително ракети „въздух – въздух“ и въоръжение „въздух-повърхност“ , е така. То ще продължи по време на целия жизнен цикъл на самолета, в зависимост от необходимостта.

Беше сформирана група в МО във връза с ремонта на летището. Ще има посещение от Европейското командване на ВВС на САЩ в авиобаза „Граф Игнатиево“. Ще обсъдим с тях необходимите приоритетни обекти и инфраструктурни промени. След това ще стана ясна и цената на работата по инфраструктурата.

Броят на пилотитите за подготовка е 12, а на инженерно-техническия състав – 65. Те са напълно достатъчни, съответстват на изискванията 1,5 към 1 на самолет за летателиня състав. Както виждате 12 пилота на 8 самолета, спазено е изискването. В това отношение аз нямам никави притеснения.