123 депутати се съгласиха да купим осем изтребителя Ф-16

19.07.2019 г. 123 депутати се съгласиха да купим осем изтребителя Ф-16

 След дискусия в продължение на четири часа Народното събрание прие на две четения последователно Закон за ратифициране на международните договори за закупуване на самолети F-16 Block 70, свързаната с тях поддръжка, боеприпаси, ракети, свързани материали и услуги, както и Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема и свързаната с нея поддръжка и оборудване.

123-те гласа в подкрепа на договорите бяха от депутатите на ПГ на ГЕРБ, ВМРО, ДПС и независими. 78 бяха против, а двама се въздържаха. Несъгласие изразиха народните представители от „БСП за България”, ПП Атака, НФСБ и ПП Воля. В пленарната зала бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.  Дебатите в пленарна зала повториха дискусиите, които в момента се водиха в обществото, по медиите и в парламентарните комисии.

До 31юли трябваше да бъдат ратифицирани договорите, което вече е факт, а до 3,4 и 5 септември, когато изтича валидността на американските оферти, да преведем парите. Ако спазим сроковете, ще влезем в листата на „Локхийд Мартин“ за изпълнение. Общата цена  за изтребителите и оборудването е 1,256 млрд. долара, но се намираме в процедура Конгресът на САЩ да ни спести около 60 млн. долара. По едно от перата можело да икономисаме още 20 млн. долара. Първите два самолета – боен и учебен трябва да пристигнат в средата на 2023 г., следващите четири – в кря на 2023 г., а последните два – боен и учебен, през първото тримесечие на 2024 г. Остава, обаче ние да си оправим инфраструктурата, т.е. готовността на авиобаза „Граф Игнатиево“ и едно резервно летище. Ще поемем и разходите за транспорта.