Военнослужещи от Специалните сили помагат на хора с увреждания

24.07.2019 г. Военнослужещи от Специалните сили помагат на хора с увреждания

 Даниел Чаталбашев е горд, че е син на парашутист. „Скача отвисокото”, заявява малкият в отговор на въпрос какво работи баща му.

Otbrana.com

Адвокати, командоси, психолози, спелеолози, катерачи. Всички те в следващите три месеца ще бъдат обединени от мисията да обучат 16 напълно глухи или слабо чуващи млади хора от Пловдив на възраст от 18 до 35 години да да преодоляват и превземат височини в буквалния смисъл на думите. Всички те са се записали с огромно желание, разказва ръководителят на проекта Крум Сираков.

В събота, 20 юли, край стадион „Пловдив” на Гребната база в града под тепетата, се събра екипът ентусиасти с част от обучаемите, като за жестомимичния превод се грижеха Анна Ройдева и Деян Славов.

Като инструктори, следящи за безопасността по време на катеренето, на всички доброволци, бяха трима военнослужещи от Бригада Специалните сили. На платнище на земята бяха изложили оборудването, което се ползва от колегите им по време на катерене. А точно до военно-катераческото оборудване се оказа и Даниел Чаталбашев, горд да сподели, че е син на парашутист. „Скача отвисокото”, заявява малкият в отговор на въпрос какво работи баща му.

В съботният ден и малкият Даниел, който е на 8 години бе напълно оборудван за предстоящото катерене. „Почти съм във втори клас, а тук съм, за да се катеря”, казва решителното момченце, облечено в точно копие на костюма на спайдърмен. А на въпрос дали изобщо нещо вижда с маската на лицето, отговаря утвърдително, съобщават от 68-ма бригада „Специални сили“.