Президентът иска широк дебат по договорите за изтребителите

25.07.2019 г. Президентът иска широк дебат по договорите за изтребителите

 Otbrana.com

Предложението на управляващите и правителството е да минем по бързата писта, без да има дебати по темата. Това явно се дължи на факта, че те са притиснати от времето и искат да останат скрити неща от българския народ. Президентът вчера го каза най-правилно - ще има скрити разходи. Тук говоря за транспортирането на самолетите, въоръжението, което ще дойде на по-късен етап, обучението на пилотите. Другото важно е, че пакетът е орязан. 
Това каза в сутрешния блок на БТВ главният секретар на президента Димитър Стоянов по повод сделката за закупуването на нови самолети F-16, цитиран от
epizentar.

 "Договорите трябва да се изпълнят до началото на септември. Преговорният екип трябваше да договори други дати и в българското общество да се състои дебат. Пак ще повторя, че най-вероятно ще има скрити разходи. Ще се платят ли транспортните суми? Инфраструктурата кой ще я поеме? Президентът не е правил никакви провокации. Президентът иска да има повторен дебат, за да се разбере как ще се изхарчат тези 2,2 млрд.

 Никой не твърди, че F-16 не е многоцелеви изтребител. При тези самолети обаче една брънка да липсва и те ще си седят на земята. Става въпрос за самия самолет, пилот, въоръжение, техника, инфраструктура, друга техника, поддържащ екип. Едно от тези неща да липсва и самолетът няма да излети. Аз питам къде е въоръжението и защо то ще се достави на по-късен етап?", попита Стоянов. 
"Не е взето решение дали презитентът ще наложи вето на Закона за актуализацията за бюджета. Екипите в президентството работят. Не е важно какво мисля аз. Важно е какво мисли президентът. Той ще прецени за ветото. Президентът иска да се проведе дебат за тези 2,2 млрд, които ще плати българският народ. Вчерашното изявление на президента беше достатъчно плътно и постави въпросите, които трябва да се дебатират утре в пленарна зала. Самите депутати според мен не са запознати с договорите, защото те са подписани юни месец. Същото важи и за Комисията по отбрана. Необходим е един по-задълбочен разговар и анализ на тези договори", завърши главният секретар на президента.