Няма как да се похвалим с рязко скачане на процентите от БВП за отбрана заради изтребителите

06.08.2019 г. Няма как да се похвалим с рязко скачане на процентите от БВП за отбрана заради изтребителите

 Спирдон Спирдонов

Разходите по бюджета на МО за тази година станаха 3, 514 211 000 млрд. лв. Причината е актуализираният държавен бюджет по повод купуването на 8 изтребителя от САЩ. Увеличението е с 2,1 млрд. лв. По този повод на последното си заседание министрите промениха  постановлението за изпълнение на държавния бюджет за 2019 г.

Първата реакция на премиера Бойко Борисов, както е записано в стенограмата на правителството, е „Колко процента от брутния вътрешен продукт с това плащане достигаме?”

Отговорът на финансовият министър Владислав Горанов обаче не ни дава основание да се похвалим още сега, че едва ли не сме достигнали, а защо не и минали, поне за тази година, заветните два процента: „Ако го отчитаме по Европейската методология, разходите на начислена основа ще бъдат вписани в сметките на държавата и на етапи в момента, в който пристига оборудването и въоръжението на начислена основа. На касова основа разходът през българския бюджет ще бъде отчетен по националната методология тази година, вероятно  НАТО-вската статистика заимства от европейската методите начислена основа и в тази година в 2019 година разходите за отбрана по НАТО-вската методология няма съществено да се различават от предварително планираните, защото тези осем самолета ще идват в следващите години и когато идват те физически плюс обучението, оборудването и всички други неща, които са част от договора и се купуват, по него ще бъдат записвани като разход в бюджета тогава, когато на практика стигнат до България.”