ВВС с поредна мисия в помощ на населението

17.09.2019 г. ВВС с поредна мисия в помощ на населението

 Otbrana.com

В периода от 13 до 15 сепетмри 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на гр. Котел и местността „Сухото езеро“ от  Национален парк „Рила“, съобщават от ВВС.

На 13.09.2019 г. около гр. Котел вертолет Ми-17, борден №419 се включи в гасенето на горски пожари с екипаж на борда както следва:

Командир на екипаж: м-р Йордан Йорданов; помощник-командир: м-р Александър Цанков; борден техник 1: к-н Красимир Русев и борден техник 2: оф. кандидат  Йордан Грънчаров . По време на тази задача вертолетът е извършил нальот в размер на около 3ч. и 40 мин., като са извършени 9 пуска над горящите зони.

 На 14.09.2019 г. около местността „Сухото езеро“ от  Национален парк „Рила“ Ми-17, борден №419 се включи в разузнаването и последващо гасене на горски пожари с екипаж на борда както следва:

Командир на екипаж: м-р Борисалв Таков; помощник-командир: к-н Александър Славчев; борден техник 1: оф.кандидат Рангел Рабаджиев и борден техник 2: оф. кандидат  Георги Петров . По време на тази задача вертолетът е извършил нальот в размер на около 3ч. и 20 мин., като са извършени 3 пуска над горящите зони, поради отдалечеността на водния басейн от горския пожар .

На 15.09.2019 г. около местността „Сухото езеро“ от  Национален парк „Рила“ вертолет Ми-17, борден №419 се включи в гасенето на горски пожари с екипаж на борда както следва:

Командир на екипаж: м-р Йордан Йорданов; помощник-командир: м-р Александър Цанков; борден техник 1: к-н Красимир Русев и борден техник 2: оф. кандидат  Йордан Грънчаров . По време на тази задача вертолетът е извършил нальот в размер на около 4ч. и 15 мин., като са извършени 5 пуска над горящите зони.

Искането за използване на вертолета от състава на ВВС беше отправено от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към Министерството на вътрешните работи.

Двудневната операция продължи малко над 11 часа и 15 минути. Бяха извършени 17 захода за пускане на вода с подвесната система за гасене на пожари Bambi Bucket.

Колеги, за пореден път Ви благодарим ви за смелостта, съпричастността и изключителният ви професионализъм при потушаването на горските пожари!