Ще види ли бял свят доброволната казарма?

18.09.2019 г. Ще види ли бял свят доброволната казарма?

 Спирдон Спирдонов

Политическа бариера пред Каракачанов!? Има ли такава? Сигурно, след като той сам го допуска. Министерството на отбраната подготви промени в Закона за резерва, които, макар и недостатъчно точно, получиха популярност, като закон за доброволната военна служба и военното обучение в училищата. Като че ли, обаче той трудно ще види бял свят. Самият министър на отбраната призна, че каквото предложи ВМРО, т.е. той, започва да се „тупа топката“. Най-вероятно тупането ще продължи до края на мандата на този парламент, за да не се развали коалицията.

Някои от министерствата, между които и Министерството на финансите, са дали отрицателно становище, защото според тях в МО имало по-приоритетни разходи, казва Красимир Каракачанов. Дали това е само финансов аргумент? Едва ли, след като става дума за по-малко от 3 млн. лв. за следващата година, което си е направо нищо пред милиардите за самолети и друга техника. По-скоро везните клонят към полиитически мотиви за отказа. Самият министър усещал, „че има някаква ревност, особено след евроизборите“ И е категоричен: „Ако така ще я караме, няма как да стане“.

Впрочем, тази история не е от днес. Най-големият радетел на връщането на наборната служба, която бе премахната от 2008 г., бе блокиран политически и по време на предишния състав на парламента. Може да се каже, че тогава управляващите бяха същите. И пак доказваха, че ще излезе много скъпо. Тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев от правителството на Бойко Борисов излезе публично с разчети, които показвали, че професионалният войник е по-евтин от наборния поне с 1000 лв. на месец. Лошото обаче е, че нямаше достатъчно войници на заплата. И сега няма. Некомплектът е доста голям. Няма, обаче, и политическа воля у мнозинството за връщане, дори под определена форма, на доброволното носене на военната служба. Все пак Каракачанов е оптимист за връщането и на наборната служба. Това е една идея, която рано или късно ще се реализира, казва той. Може, но не и с по-големия брат от коалицията. Макар, че тези намерния са залегнали в управленската програма на сегашното правителство.

(Публикувано във в. „Земя”, 18.09.2019 г.)