Откриха паметни плочи на загиналите воини от с. Карабунар

18.09.2019 г. Откриха паметни плочи на загиналите воини от с. Карабунар

 Otbrana.com

С тържествена церемония тази вечер в центъра на с. Карабунар, община Септември, област Пловдив, бяха откриха паметни плочи на загиналите във войните от представително формирование от Силите за Специални операции и Представителния духов оркестър на ВВС.

Идеята да се състои, гореописаното патриотично събитие е свързана с наскоро открита информация, която беше неизвестна до момента за броя на загиналите войници през Първата световна война – първоначално известни само 9, а след щателно проучване броят им достига 56 войника, от които 15 безследно изчезнали, чийто наследници, до преди няколко седмици, не знаеха нито дата на изчезването им, нито обстоятелствата при които са загинали,съобщават от 68 бригада «Специални сили».

В една от най-тежките войни – Първата световна война 56 войници от село Карабунар са загинали на бойното поле. Те са били част от 44 пехотен полк и 27 пехотен чепински полк. Много са оцелелите, върнали се при семействата си, за да разкажат за ужаса на войната, от тях 20 наградени с ордени „За храброст“ и медали „За заслуга“.

В Балканската и Междусъюзническата война са загинали 10 карабунарски войника, във Втората световна война – 6 карабунарски войника. На шестте военни плочи ще бъдат увековечени имената на 72 достойни българи, дали живота си за благото на България. Информацията за имената на загиналите е снета от документи налични във Военния архив – Велико Търново и Архив на починалите жители на село Карабунар – Кметство Карабунар.

На ритуала присъстваха кметът на селото Иван Каменарски, кметът на община Септември Марин Рачев, секретарят на общината Нина Вардина, кметовете на всички села от община Септември, управителят на Регионален исторически музей в град Пазарджик Борис Хаджийски, наследници на загиналите и оцелелите войници от четирите войни.        Паметните плочи бяха официално открити от кмета на селото Иван Каменарски и кмета на община Септември Марин Рачев след, което бяха осветени от свещенослужители от Пловдивска епархия.

Слова произнесоха кметът на селото Иван Каменарски и кметът на община Септември Марин Рачев. Венци и цветя бяха поднесени от името на Областния управител на област Пазарджик Стефан Мирев, кмета на селото Иван Каменарски и кмета на община Септември Марин Рачев, командирът на Силите за Специални операции и началник на гарнизон Пловдив бригаден генерал Явор Матеев, военно-патриотични съюзи, жители и близки на загиналите.