Над 120 са кандидатите за матроси във втория конкурс на ВМС

19.09.2019 г. Над 120 са кандидатите за матроси във втория конкурс на ВМС

 Otbrana.com

Над 120 са до момента кандидатите в обявения втори за тази година конкурс на Военноморските сили за попълването на 100 вакантни матроски длъжности. Срокът за подаване на документи е до 18 октомври 2019 г. Това съобщи пред журналисти днес, 19 септември, флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на флотилия бойни и спомагателни кораби, при откриването на събитията от кампанията „Бъди войник“ в град Бургас. Флотилен адмирал Чубенков запозна представителите на медиите с целите на кампанията и подчерта, че именно благодарение на нея интересът към вакантните длъжности във ВМС е по-висок, съобщава Пресцентърът на МО.

Стотици млади хора от 9 и 10 клас на училищата в града дойдоха в района на Морската гара, за да разгледат показа на въоръжение, екипировка и оборудване на видовете Въоръжени сили. Статичния и динамичния показ в рамките на кампанията „Бъди войник“ наблюдаваха и кметът на Бургас Димитър Николов, и заместник-областният управител Валентин Крумов.

Мнозина от присъстващите имаха възможност да се качат на военна моторна лодка и на катер от състава на ВМС и да се повозят в морските води в района на пристанището.

Жителите и гостите на гр. Бургас наблюдаваха действията на групата за бординг операции от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби при демонстрацията на извършване на проверка и задържане на кораб-нарушител. Флотилен адмирал Чубенков поясни, че това е една от задачите, които ежегодно се изпълняват от екипажите на ВМС по време на операции на НАТО в Средиземно море при проверка на чуждестранни кораби.

В Морската градина в Бургас младежите имаха възможност да се запознаят с условията и възможностите за постъпване на служба в Българската армия.

Те се насладиха и на изпълненията на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. В концерта на откритата сцена „Охлюва“ участваха и Фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“ и Вокално студио „Точно време“ към военния клуб в Бургас, акробалет „Тиара“ към военния клуб в Айтос и ученици от СУ „Добри Чинтулов“ в гр. Бургас.