Повишиха уменията си при скокове с парашутна система тип „летящо крило“

30.09.2019 г. Повишиха уменията си при скокове с парашутна система тип „летящо крило“

 Otbrana.com

Военнослужещи от 68-а бригада Специални сили, Военновъздушните и Военноморските сили изпълниха днес парашутни скокове с една от най-съвременните парашутни системи за военно използване RA1 – „летящо крило“. С това приключи курсът на инструктори-парашутисти от Българската армия, който се проведе в рамките на съвместната българо-американска подготовка „Тракийска есен“.

„Курсът е за усвояване на новата парашутна материална част, която 68-а бригада Специални сили получи миналата есен“, разясни по време на парашутните скокове командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев, който е ръководител на съвместната българо-американска подготовка. „В обучението участваха 15 от най-добрите военни инструктори парашутисти от Българската армия, които преди това завършиха всички теоретични занятия, водени от американските им колеги, и преминаха наземна подготовка“, уточни той. „След скоковете българските военнослужещи ще получат съответния сертификат, за да могат да обучават своите колеги и новата парашутна система да се въведе за масово използване в Специалните сили. С въвеждането й на въоръжение ще се повишат оперативните способности на Специалните сили при действия и в сложни метеорологични условия“, посочи бригаден генерал Явор Матеев.

Парашутните скокове днес бяха изпълнени в района на летище Чешнегирово от американски самолет С 130 J „Херкулес“ от височина 3 000 метра.