Днес е празникът на Зенитно-ракетни войски и Първа зенитно-ракетна база

01.10.2019 г. Днес е празникът на Зенитно-ракетни войски и Първа зенитно-ракетна база

Otbrana.com

Като командир на Военновъздушните сили аз съм особено горд и удовлетворен от високата подготовка на личния състав и поддържането на техниката! Доказахте го и тази година по време на тактическото учение с бойни и експериментални стрелби – “ШАБЛА 2019”! Там, на полигона, Вие показахте готовността и умението си за работа в мултинационална среда и в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО! Това се посочва в Обръщение на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков във връзка с днешния празник на Зенитно-ракетни войски и Първа зенитно-ракетна бригада. По случай 59 години от създаването на Зенитно-ракетни войски публикуваме поздравление и на полковник Валери Ценов , командир на Първа зенитно-ракетна база

***

ОБРЪЩЕНИЕ НА КОМАНДИРА НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ЦАНКО СТОЙКОВ КЪМ ОФИЦЕРИТЕ, СЕРЖАНТИТЕ, ВОЙНИЦИТЕ И ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ ПЪРВА ЗЕНИТНО-РАКЕТНА БАЗА ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА ЗЕНИТНО-РАКЕТНИ ВОЙСКИ И ПЪРВА ЗЕНИТНО-РАКЕТНА БАЗА

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ,ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,

За мен е особена чест да поздравя Вас и целия личен състав с Празника на зенитно-ракетни войски и 58-годишнината от създаването на Първа зенитно-ракетна база.

На 1 октомври 1960 година огнената диря на първия ракетен пуск освети рождения ден на ЗРВ и сложи начало на летописа на противовъздушната отбрана в Република България. Година по-късно, на 1 октомври 1961 г.  беше създадена и първа зенитно-ракетна бригада, чиито наследник е базата.

Като командир на Военновъздушните сили аз съм особено горд и удовлетворен от високата подготовка на личния състав и поддържането на техниката! Доказахте го и тази година по време на тактическото учение с бойни и експериментални стрелби – “ШАБЛА 2019”! Там, на полигона, Вие показахте готовността и умението си за работа в мултинационална среда и в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО!

Благодаря Ви за ежедневния труд, за вярата и амбицията, за сърцатостта и себеотдаването, с които работите!

Желая на всички крепко здраве, бодър дух, неизчерпаеми сили и енергия за защита на въздушните простори на Родината.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

***

59 ГОДИНИ ЗЕНИТНО-РАКЕТНИ ВОЙСКИ!

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ОФИЦЕРИ, ОФИЦЕРСКИ КАНДИДАТИ, СЕРЖАНТИ, ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ!

СКЪПИ ВЕТЕРАНИ!

За мен е гордост и чест да Ви поздравя с 59-ата годишнина от създаването Зенитно-ракетни войски и с празника на Първа зенитно-ракетна база!

На прага на шестото десетилетие от създаването на нашия род войски искам да изразя признателността и благодарността си към всички Вас – градителите на противовъздушната отбрана на Родината ни!

Този поднебесен щит е изкован и закален от осъзнатия избор на хиляди! Мъже и жени, силни личности, посветили се и свързали професионалния си път с отбраната на България. Бих казал - една армия от мирновременни герои – преминали и преминаващи през всевъзможни несгоди, безброй бойни дежурства и привеждания в готовност, тежки учения... И устояли на конюнктурата в отбранителния сектор, влиянието на икономическите и политическите трусове, на лишенията и огорченията!

Чистото родно небе, сигурността и спокойствието на народа ни са резултатът от Вашите лични жертви, всеотдайност и професионализъм!

Благодаря Ви за тях!

За това, че не щадите сили и енергия, въпреки честото неразбиране и недооценяване на Вашия труд!

За уважението, извоювано сред колегите от Българската армия, НАТО и от държавите – партньори чрез вещината и иновациите в съвместната работа, в общите учения и стрелби.

И разбира се, за сплотеността, която винаги е била в основата на успеха на колективното оръжие на воините от ЗРВ.

Вярвам във Вас и в по-доброто бъдеще на нашите войски!

Геополитическата динамика и съвременните заплахи за сигурността диктуват необходимостта от надеждна ПВО като гарант на въздушния суверенитет. С това провокират модернизация и нови етапи в развитието на въоръжението и тактиката на ЗРВ, като активна наземна компонента на Военновъздушните сили на Република България за защита на небето ни.

Затова нека здравето, волята и силите са Ваши спътници по пътя към следващите предизвикателства!

Честит празник!

Полковник Валери Ценов
Командир на Първа зенитно-ракетна база

***

Историческа бележка

Най-младият и високотехнологичен род войска от състава на Военновъздушните сили е създаден през 1960 г. На 16 юни с. г. от 72-ри зенитно-артилерийскиполк на 1-ва дивизия за ПВО е сформиран първият зенитно-ракетен дивизион у нас, дислоциран в района на село Тополница. Малко по-късно - на 1 октомври – негов боен разчет извършва дебютна успешна стрелба със зенитна управляема ракета на полигон в Казахстан. Датата е приета за рождена на българските Зенитно-ракетни войски! Впоследствие са формирани три зенитно-ракетни бригади, чийто дивизиони отговарят за охраната и отбраната на българското въздушно пространство. Днес, Първа зенитно-ракетна база е наследник на тези бригади.