Беззащитни фронтоваци?!

03.10.2019 г. Беззащитни  фронтоваци?!

 Спирдон Спирдонов

Може и да звучи парадоксално, но смелите бойци от фронтовете на Втората световна война, днес са беззащитни. 75 години след като донесоха победата над хитлеристките войски, те са ограбвани и унижавани. Една от телевизиите излъчи репортаж за 96-годишния фронтовак полковник от запаса Дянко Марков, чийто дом е обиран седем пъти. Безстаршният военен летец, който не се е поколебал да води въздушни боеве с пилотите на Луфтфаве на Третия райх, днес трепери от страх. Той, обаче, не е единственият. Впрочем, в подобна ситуация са хиляди българи.

Може ли държавата да бъде доста по-сериозен защитник на тези, които са я защитавали преди повече от седем десетилетия? Не само може, но и трябва. Вярно е, че, преди всичко чрез Министерството на отбраната, им отдава заслуженото на празници и при навършване на кръгли годишнини, които вече са 95, 100 и повече. Храни една част от тях чрез социалните си кухни. Организира им паметни исторически събития. Но, би могло да се направи много повече. И то сега, когато целият демократичен свят ще отбележи 75 години от края на Втората световна война. Добре е изпълнителната и законодателната власт да прочетат внимателно Закона за ветераните от войните и да променят всички онези текстове, които предишният парламент гласува, ощетявайки именно фронтоваците.

Защо държавата да не направи жест и то сравнително малък за нейните възможности към останалите живи  ветерани от войната в навечерието на Деня на победата! Например да им предостави изцяло безплатно медицинско осигуряване, за да не се налага да търсят финансова подкрепа по повод на едно или друго заболяване. Или да изгради един хоспис, където да приема на свои разноски нуждаещите се от тях, които, безспорно, са заслужили такова внимание. Може и още, но за техните години здравните грижи са жизенено важни.

Разбира се, те не са тръгнали да се оплакват. Доволни са и на една добра дума. Не са ходили на фронта за привилегии. Не бива обаче да бъдат забравяни. Особено днес в навечерието на тази значима годишнина. Най-малкото е срамно за една държава да има беззащитни фронтоваци.

(Публикувано във в. „Земя“, 03.10.2019 г)