Президентът поздрави Българските ВВС

16.10.2019 г. Президентът поздрави Българските ВВС

 Спирдон Спирдонов

Пред паметника на летеца в София президентът и върховен главнокомандващ ген. Румен Радев прие почетния строй на гвардейците и поднесе венец във връзка с днешния празник на авиацията и Българските ВВС. На честването бяха още председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов и народни представители, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев, генерали и офицери, чуждестранни военни аташета и ветерани от Военновъздушните сили.

Нека днес на празника си пожелаем спокойно и мирно небе, каза в приветствието си командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. През всичките години от 1912 г. до днес, подчерта той, Българските Военновъздушни сили и изпълняват дълга си към родното небе, непрекъснато се стремят да се усъвършенстват, в името на най-значимата си мисия – защита на националния суверенитет. Страхът и равнодушието не намират път към сърцата на хората, които са свързали живота си с ВВС, заяви генерал-майор Стойков. Осъзнаваме, отбеляза още той, голямата си отговорност, като страж на родното небе.

Българските ВВС винаги са били носители на гордостта и идеалите на нацията, подчерта президентът. Те, допълни той, са символ на вечния стремеж на българина към съвършенство и свобода. Що се отнася до модернизацията на Въоръжените сили, държавният глава каза, че той не е еднократен политически акт и не се изчерпва с покупката на техниката и въоръжението. Този сложен и всеобхватен процес изисква изключително компетентно ръководство и президентът очаква правителството да осъзнае с какво се е заело и да изпълнява всички необходими действия, от които зависи една успешна модернизация.   

***

Преди 107 години, на 16 октомври 1912 г., пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев със своя самолет „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач. Това е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация. Датата на първия боен полет в историята не само на нашата, но и на Европейската авиация - 16 октомври, е приета за официален празник на Военновъздушните сили на Република България.