Артилеристите от Сухопътните войски са на полигон „Корен“

16.10.2019 г. Артилеристите от Сухопътните войски са на полигон „Корен“

 Otbrana.com

Артилерийски формирования от състава на Сухопътните войски провеждат десетдевно полево лагерно обучение на учебен полигон „Корен“. В него участват около 600 военнослужещи със 115 броя бойна и специална техника от военните формирования в Асеновград, Стара Загора, Хасково, Смолян, Благоевград, Враца, Белене и Пловдив, както и модул за санитарна обработка от състава на батальона за ядрена, химическа и биологическа защита – Горна Оряховица. Основната цел на полевото обучение е затвърждаване на способностите на артилеристите от Сухопътните войски за осигуряване на навременна и точна, обща и непосредствена огнева поддръжка на маневрените формирования. По време на подготовката командирите и щабовете ще усъвършенстват организацията и управлението на артилерийските формирования, както и бойното им сглобяване, ще се повиши полевата натренираност на военнослужещите за изпълнение на огневи задачи в системата на огневата поддръжка на маневрените формирования, съобщава Пресцентърът на МО.

По време на лагерния сбор до 24 октомври батареите ще проведат тактически учения с бойни стрелби. В тях ще участват 2-а противотанкова батарея от 2-и противотанков дивизион на 4-и артилерийски полк – Асеновград, самоходните минохвъргачни батареи на 31-и механизиран батальон - Хасково и 42-и механизиран батальон – Ямбол от състава на 2-а механизирана бригада – Стара Загора и противотанковата батарея на щабния батальон – Стара Загора от състава на 2-а механизирана бригада. Ще се проведат и ротни тактико-специални учения с участието на инженерна рота за бойна поддръжка от 54-и инженерен батальон от състава на 55-и инженерен полк - Белене и инженерна рота за хоризонтални конструкции от 91-и инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив от състава на 55-и инженерен полк – Белене. Военнослужещите от 4-и артилерийски полк ще изпълнят индивидуални огневи задачи и тренировка по стрелба и управление на огъня.

Началник на лагерния сбор е полковник Лъчезар Мишев – командир на 4-и артилерийски полк – Асеновград. Контролът на полевото лагерно обучение се осъществява от началника на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” от Командването на Сухопътните войски полковник Петър Кръстанов.