„Бъди войник“ в Пловдив, когато празнуват парашутистите

16.10.2019 г.  „Бъди войник“ в Пловдив, когато празнуват парашутистите

 

 Otbrana.com

На 18 октомври се навършват 75 години от първото сражение на Парашутната дружина. Отбелязването на годишнината от паметната битка на височината Стражин и на Деня на военния парашутист от Българската армия ще започне утре в гр. Пловдив. Военнослужещите от 68-а бригада „Специални сили“ ще почетат паметта на загиналите военни парашутисти с ритуали за отдаване на почит и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите в района на бригадата (от 14.30 ч.) и на площад „Централен“ в града (от 15.30 ч.). Пред тържествения строй на 68-а бригада „Специални сили“ на площада ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители, отличени за проявен висок професионализъм при изпълнение на задачите. Ще бъде отслужен благодарствен молебен от Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай. На тържественото отбелязване в гр. Пловдив на Деня на военния парашутист от Българската армия е поканен да присъства министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Същия ден военнослужещите от 68-а бригада „Специални сили“ ще демонстрират своите способности пред пловдивската общественост в рамките на кампанията „Бъди войник“. Те ще представят техники по стрелба с маркиращи боеприпаси, военни ръкопашни техники и ще демонстрират способности при изпълнение на парашутни скокове в градска среда.
На 18 октомври Денят на военния парашутист от Българската армия ще бъде отбелязан в гр. София с ритуал по поднасяне на венци и цветя в Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища (от 10.30 ч.). В 12.00 ч. същия ден военнослужещите от 68-а бригада „Специални сили“ ще отдадат воински почести пред паметника на загиналите парашутисти на площад „Народно събрание“ в знак на преклонение пред техния подвиг.

* * *
18 октомври е определен за Ден на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На този ден през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки живота си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в България в „Алеята на парашутиста“.

***

Силите за специални операции проведоха войскови многобой „Командос”

По случай 18 октомври – „Ден на военния парашутист от Българската  Армия на 15.10.2019г. на Учебен център „Црънча” се проведе стрелковия многобой „Командос”. Той се организира и провежда с цел демонстриране на стрелковите умения и възможности на военнослужещите от всички категории в състезателно темпо. Той представлява поединично предвижване на военнослужещ на участък от полигон, по време на което трябва се демонстрират стрелкови възможности и умения необходими за всеки военнослужещ от състава на Силите за Специални операции.

В многобоя бяха включени следните състезателни елементи и дисциплини:

-          Стрелба от вишка с ПК - „Орлово гнездо”;

-          Стрелба с АК и пистолет  - „Огнева щафета”;

-          Стрелба с MP5 и пистолет  - „Директна елиминация”. 

Участие взеха отборите от ротите на 1 бсбд, 2, 3 бспс и Учебен център на Силите за Специални операции, както и отбор от курссанти на Национален Военен Университет – Велико Търново.

Ръководител и главен съдия на състезанието беше капитан Стефан Николчев.

Крайното класиране е както следва:

1.      Отборът на 2-ра рота на 1 батальон Специални бойни действия

2.      Отборът на 1-ва рота на 1 батальон Специални бойни действия

3.      Отборът на 3-та рота на 1 батальон Специални бойни действия

С участието в стрелковия многобой „Командос” военнослужещите от Силите за Специални операции доказаха високото ниво на подготовка и демонстрираха наличието на умения и способности, нужни за справяне със съвременните предизвикателства, стоящи пред Силите за Специални операции и като цяло пред Въоръжените ни сили.