Президентът поздрави българските парашутисти

18.10.2019 г. Президентът поздрави българските парашутисти

 Спирдон Спирдонов

В столицата бе отбелязан Денят на военния парашутист от Българската армия – 18 октомври. Почетният строй на Силите за специални операции бе приет и поздравен от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев.  На тържеството, което съвпадна със 75 години от пъвото сражение на Парашутната дружина, пред паметника на загиналите парашутисти в градинката до Народното събрание, дойдоха още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народни представители, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, генерали и офицери, акредитирани у нас военни аташета, ветерани парашутисти, председатели и членове на военно-патриотични организации. Празникът уважи и ръководството на ЦСКА начело с почетния президент Димитър Пенев и спортният директор Пламен Марков.

Днес най-големият капитал на Специалните сили на Българската армия, подчерта в празничното си слово командирът им бригаден генерал Явор Матеев, са мъжете и жените в състава им. Със своя труд, продължи той, навсякъде, където ни е изпратила родината, доказахме, че може са се разчита на нас. Доказахме, посочи генералът, че Силите за специални операции се приемат от политическото и държавното ръководство на страната, от всички институции, като най-силното стратегическо и съвременно оръжие на Република България за противодейстиве на съвременните рискове и заплахи. Той гарантира, че Силите за специални операции винаги ще бъдат на висотата на техния девиз „Там, където другите не могат!”.

Бригаден генерал Матеев благодари на ветераните за тяхната саможертва в защита на родината и за приноса им за развитието на Специалните сили. „Ние съществуваме днес и сме тук пред Вас благодарение на вашия труд през годините. Благодарим Ви", обърна се той към ветераните. С изключителна саможертва българските воини от Парашутната дружина точно преди 75 години на този ден на територията на днешна Северна Македония, доказват, че когато става въпрос за Майка България, сантименти няма, заяви генералът. Смелите парашутисти, припомни той,  с изключително геройство превземат височината и по този начин дават възможност Първа българска армия да настъпи в заповяданото направление към Крива паланка и Куманово. "В дни като днешния ние преди всичко се прекланяме пред саможертвата на първите, пред първопроходците. Пред онези поставили началото на военния парашутизъм, на парашутните поделения, на днешните Сили за специални операции на Българската армия. В дни като днешния отдаваме заслужена почит и на десетките военни парашутисти загинали през тези 75 години при изпълнение на служебните си задължения в мирно време на територията на страната и извън нея при участие в мисии и операции зад граница", каза бригаден генерал Явор Матеев.

Снимка: Димитър Бебенов