Patria направи дарение за Мемориалния комплекс в Горни Дъбник

24.10.2019 г. Patria направи дарение за Мемориалния комплекс в Горни Дъбник

 Otbrana.com

Финладската компания Patria, световен доставчик на услиги и технологични решения в сферата на отбраната, сигурността и авиацията и поддръжка през целия жизнен цикъл, направи дарение за Мемориалния комплекс в Горни Дъбник.

Представителите на компанията и H.В. г-жа Пайви Блиникка, посланик на Финландия в България, както и военни и общински служители участваха в официалната церемония в памет на битката при Горни Дъбник от преди 142 години.

В Руско-турската война от 1877-1878 година също така участват офицери и войници с финландски произход, разпределени в различни подразделения на Руската императорска армия. Финландските военни наброяват между две и три хиляди, включително 200-250 офицери, шестима от които са с чин генерал.

В битката при Горни Дъбник участват финландски войници от стрелковия батальон. Те наброяват близо хиляда души - офицери, войници, лекари и санитари, оркестър и невоенен персонал.

Битката при Горни Дъбник е най-голямата битка, водена по време на Руско-турската война, в която участват финландски войници. Двадесет и три финландски войници загиват, а още сто биват ранени в това сражение. Ожесточената битка при Горни Дъбник завършва с победа на руските войски и допринася за бързото освобождаване на град Плевен.

Мемориалът, на който се намираме, е издигнат на същото място, където през октомври 1877 г. са били погребани загиналите войниците от Третия финландски стрелкови батальон, убити в битката при Горни Дъбник.

„142 години по-късно сме горди, че Финландия е допринесла за освобождението на България. Patria е международен доставчик на услиги и технологични решения в сферата на отбраната, сигурността и авиацията и поддръжка през целия жизнен цикъл. Ние сме скандинавска компания, коятo има дългогодишно партньорство с финландската армия. Това е една от причините да сме тук, за да почетем падналите финландски войници в битката при Горни Дъбник“, заяви Юха Йоциоки, вицепрезидент на Patria Land.

Сега аз представлявам Patria, но преди това бях военнослужещ във финландските отбранителни сили. Аз  ясно си спомням финландския военен марш, който разказва историята за това как се връща финландската гвардия в къщи от  Балканите и от Горни Дъбник. Винаги съм искал да видя това място. Поради това  аз имам личен интерес да бъда днес тук. – добави г-н Юстиоки.

„Нашето дарение за мемориала е малък знак на уважение към паметта на нашите войници, жертвали живота си за свободата на българския народ. Тук сме това паметно място на тази историческа битка, за да изразим своята почит към финландските герои“, добави Юха Йоциоки.